Публикация

Ранната менопауза - свързана с диабет тип 2

Ранната менопауза - свързана с диабет тип 2

Рискът от развитие на диабет пада с 4 процента за всяка следваща година преди настъпването на менопаузата, показва изследване в Холандия


Колкото по-рано жената навлезе в менопаузата, толкова по-голям е рискът да развие диабет, установи ново проучване в Холандия. 

 

Жените, които навлизат в менопаузата преди 40-годишна възраст, са почти 4 пъти по-застрашени да развият диабет тип 2 в сравнение с тези, които влизат в менопаузата късно – на и след 55-годишна възраст.


Средната възраст за навлизане в менопаузата в САЩ е 51 години, показват данните на Националния институт по стареенето, съобщава WebMD.


Като цяло, рискът от развитие на диабет пада с 4 процента за всяка следваща година преди настъпването на менопаузата, посочват данните на изследването, проведено от екипа на д-р Таулант Мука и колегите му от медицинския център на университета „Еразъм“ в Ротердам. Ранното настъпване на естествената менопауза е независим маркер за диабет тип 2 при жени след менопауза, отбелязва той. 

 

 

Изследването не показва директна причинно-следствена връзка между ранната менопауза и диабета. Ще са необходими по-нататъшни изследвания, за да се изучат механизмите, които са в основата на тази връзка, и да се установи дали времето, в което настъпва естествената менопауза, има някакво влияние при превенцията на диабета, обясняват учените. 


Екипът проследил 3 969 жени на и над възраст 45 г., за приблизителен период от 9 години. Проучени били техните медицински картони и попълнени въпросници. През този период 348 от жените развили диабет тип 2. 


Жените, чийто цикъл спрял между 40 и 44 годни, били 2,4 пъти по-застрашени да развият диабет, показва проучването.  Менопауза, която възниква между 45 и 55 години, се свързва с 60 процента по-висок риск от диабет в сравнение с менопауза, която идва по-късно, показват данните. 


Предишно изследване, проведено от същия екип, показва, че жени с ранна менопауза са в повишен риск да развият сърдечно заболяване, което може и да е с фатален край. От друга страна, менопаузата на възраст между 50 г. и 54 г. се асоциира с намален риск от сърдечно заболяване и смърт, изтъква докладът. 


Резултатите бяха публикувани на 18 юли в сп. Diabetologia.

Коментари