Публикация

Съкратен е директорският борд на „Пирогов“

Съкратен е директорският борд на „Пирогов“

Министърът на здравеопазването орязва бордовете на големите болници, за да се "намалят харчовете"


Министерството на здравеопазването е започнало рокади в болниците в цялата страна. Със заповед на министър проф. Николай Петров е съкратен директорският борд на най-голямата спешна болница у нас „Пирогов“, пише в. „24 часа“, като се позовава на ведомството.

Директорът й проф. Асен Балтов запазва поста си към момента, а бордът ще остане само с трима души – директорът, представител на министерството и доц. Христо Шивачев, който е детски хирург в болницата, уточнява изданието.

Подобна рокада вече е направена и в УМБАЛ „Александровска“ в София, но предстои това да стане в още десетки лечебни заведения в страната. Идеята на проф. Петров е навсякъде бордът на директорите да се състои от трима, а не от петима души. Целта е единствено да се намалят харчовете, обясняват от МЗ.

Тези промени не са част от предстоящи проверки, които здравното министерство ще прави по отношение на финансовото състояние и начина на ръководене на болниците. В началото на месеца проф. Петров разкри, че според доклад на ведомството само три болници в страната са на печалба. На заседание на Комисията по здравеопазване министърът обяви, че вероятно ще има персонални промени в ръководствата на болниците.

Министър Петров заяви и че МЗ подготвя обща стратегия за развитие на болничната помощ, която да включва правила за формиране на работната заплата, стопански разходи, както и такива за медицински изделия и лекарства. Рокадите, които се извършват в момента, са именно част от тази стратегия, допълва всекидневникът.

Коментари

Анонимен
24 юли 2017 11:05

Дано съкращаването на директорите да доведе до по-висока ефективност и разбира се парите от съкратените длъжности да се прехвърлят за увеличение на най-ниските заплати в болницата.