Публикация

Румъния се кандидатира за седалище на ЕМА

Румъния се кандидатира за седалище на ЕМА

Страната ни има значителен опит в медицинския сектор, заяви премиерът на страната Михай Тудосе


Румъния официално заяви желанието си да бъде домакин на Европейската агенция по лекарствата (ЕМА), която в момента се намира в Лондон и след Брекзит трябва да бъде преместена, информира в. „Сега“, като се позовава на електронното издание Романия инсайдер. 

Днес висши румънски представители, сред които и министърът на здравеопазването Флориан Бодог, отиват на визита в ЕМА в Лондон. 

Привличането на агенция на ЕС ще помогне да се увеличат ролята и влиянието на Румъния. Имаме добро предложение, а и страната ни има значителен опит в медицинския сектор, обяснява премиерът на страната Михай Тудосе. 

Изданието посочва, че Холандия преди дни също представи кандидатурата на Амстердам за град домакин на агенцията. Властите са готови да похарчат 2 млн. евро за това. Ако бъде решено ЕМА да се премести от Лондон в Амстердам, холандските власти ще построят съвсем нова сграда за нея, като има готовност да се инвестира между 250 млн. и 300 млн. евро в изграждането й.

България също изяви желание да е домакин на ЕМА и на Европейския банков орган, който в момента също се намира в Лондон и след Брекзит ще трябва да бъде преместен. Решението къде да бъдат преместени Европейската агенция по лекарствата и Европейският банков орган се очаква да бъде взето през ноември, допълва всекидневникът.

Коментари