Публикация

Тежкоболни пациенти остават без животоподдържащи лекарства

Тежкоболни пациенти остават без животоподдържащи лекарства

Причината отново е реекспорт


Пациенти остават без лекарства. За пореден път важни медикаменти лисват от аптечната мрежа, информира Нова телевизия.
Става въпрос за животоподдържащи лекарства за тежко болни пациенти. Според здравните власти и касата медикаментите пристигат в България, но по пътя до аптеките изчезват.

Преди 5 години Георги Гурков получава нов бъбрек. Малко след трансплантацията обаче, започва да се сблъсква с честа липса на поддържащи лекарства. По думите му напоследък ситуацията излиза от контрол.

Три месеца не съм си взимал медикаментите, които ми поддържат терапията, които ме поддържат жив. Приемът на лекарствата не бива да се забавя с повече от половин час. Не с дни, не с месеци, казва Георги пред камерите на телевизията.

Той търси лекарствата си и в чужбина, а понякога взима назаем от други трансплантирани. А проблем като неговия имат не само хора с присаден орган, но и онкоболни, пациенти с диабет и ревматоидни болести. При всички постановката е сходна, се изтъква още в репортажа.

Свързах се с официалния представител на фирмата производител в България - той ми каза, че медикаментът е доставен до складовете. Фармацевтите обаче твърдят, че не им го дават от складовете. Единственият извод е, че става дума за реекспорт, добавя Георги Гурков.

Това означава, че някои от търговците на едро или дребно изнасят повторно лекарствата в чужбина – най-често в Германия или Англия, защото там могат да вземат до няколко пъти по-висока цена.

„У нас вероятно това е възможност някои хора да правят милиони на гърба на хората с тежки хронични заболявания“, коментира Иван Димитров, председател на Българския пациентски форум.

От Асоциацията на търговците на едро заявяват, че скоро не са получавали сигнали за липсващи медикаменти. Настояват и държавата да отнема лицензите на тези техни колеги, които изнасят, без да обезпечават българските пациенти. Аптекарите пък твърдят, че рядко имат достъп до въпросните лекарства.

Доста са лекарствата, които периодично ги няма. Липсват в складовете, затова липсват при нас, каза магистър-фармацевт Николай Костов, председател на Асоциацията на собственици на аптеки.

След проверки на Агенцията по лекарствата и НАП няколко дистрибутори вече са се оттеглили от пазара. Инспекторите открили и аптеки, които препродават отново на доставчиците.

„Идват хора с рецепти, които няма как да бъдат различени дали са истински пациенти или не. Изкупуват лекарствата по съвсем законен начин от аптеките и след това ги изнасят“, коментира Николай Костов.

А здравните власти за пореден път обещаха законови мерки за борба с паралелния износ, допълва Нова телевизия.

Коментари