Публикация

От печата: Болниците с лимит на получаваната от тях кръв

От печата: Болниците с лимит на получаваната от тях кръв

МБАЛ-Бургас използвала за операции над 2300 л при таван от 1650 л за цялата област


Безплатната кръв също се оказа с лимит, при това крайно недостатъчен. За да „дисциплинира“ болниците, Националният център по хематология и регионалните му подразделения отпускат прогнозни прагове на животоспасяващата течност, които в немалка част от случаите са наполовина по-ниски от нужните, информира в днешния си брой в. „Монитор“.

Така на лечебните заведения се налага да изискват бележки за дарена кръв от близките на пациенти за планови операции, за да компенсират недостига и за да не плащат. Въпреки това обаче само за миналата година здравните заведения са платили общо 80 000 лева за допълнителни количества кръв и кръвни продукти над тези, които са им били отпуснати за ползване, показва справка, предоставена от Министерството на здравеопазването, по запитване на изданието.

„Това е приблизително 1% от вложените безвъзмездни средства от държавата съгласно Наредба № 5/2005г. за условията и реда за безвъзмездно предоставяне на медицински изделия за вземане, диагностициране, преработване и съхраняване на кръв и кръвни съставки, казаха още от здравното ведомство. Самото планиране за следващата година се извършва на базата на данните от предходната, обясниха от там, като не скриха, че почти всички болници имат консумация по-голяма от планираните прогнозни количества“, отбелязва всекидневникът.

От публикацията става ясно, че един от най-фрапиращите случаи на недостиг е този с Бургас. Лимитът за безплатна кръв за целия регион, чийто областен център е морският град, е 1650 литра на година. Многопрофилната болница в града използвала за операции над 2300 л при таван от 1085 литра. Стойността на количествата над лимита възлиза на повече от 100 000 лева. На практика обаче въпросът е решен чрез бележки за кръводаряване от роднини и приятели на нуждаещите се. Близо 10 000 са операциите в лечебното заведение.

До 2015 година същият проблем е имала най-голямата спешна болница в страната - „Пирогов“.

Подробности четете в хартиеното издание на "Монитор".

Коментари