Публикация

Подготвя се стандарт за заплатите на медиците

Подготвя се стандарт за заплатите на медиците

Бордът на директорите на болниците е добре да се състои от трима. С повече хора колективната безотговорност става по-голяма, смята здравният министър


Освен стандарт за управление на държавните болници, се подготвя и такъв за определяне на заплатите в здравния сектор. 

Това каза министърът на здравеопазването проф. Николай Петров пред БНТ.

Той уточни, че стандартът за възнагражденията ще бъде изготвен съвместно от здравното и финансовото министерство.

Ще тръгнем от заплатите – стандарт как се определят заплатите,  как се определя допълнителното материално стимулиране, за да видим дали е адекватна тази ножица в заплащането на директори, шефове на клиники, доктори, сестри и санитари, поясни министърът и допълни, че ще бъде регламентирано и как се отчита и извънредният труд и как се заплаща. 

Когато почнем да определяме разходите, ние трябва да заложим прагове. Има психологични бариери, има нормативно регулирани бариери за цени, за апаратура, за храна, за охрана. Ето това ще бъде стратегията“, поясни министър Петров. По думите му всеки директор на болница трябва да е наясно, че ще се налага да работи в тази рамка, а „не може да прави, каквото си иска“.

Според здравния министър бордът на директорите на болниците е добре да се състои от трима души – директорът, лекар от лечебното заведение – „обикновено възлов специалист“, и представител на МЗ. „Така е било винаги – сега ние просто се връщаме към нормата. Това е система, доказала, че работи през годините“, подчерта министър Петров. 

По думите му тричленката в борда е напълно достатъчна. С повече хора колективната безотговорност става по-голяма, аргументира се той.

Има общински болници, които се управляват много добре. Мнозинството от директорите на болници се стараят, друг е въпросът, че не навсякъде се получава. Не трябва да забравяме, че те работят в много тежка пазарна конкурентна среда. Водещи специалисти от държавни болници са привличани от други структури, някои от тях заминават и за чужбина. Потокът от пациенти основно се определя от големите имена в медицината. Пациентът търси определено име, посочи министър Петров.

Той изтъкна, че мениджмънтът на частните болници е по-ефективен

Там много внимателно и много по-добре се постига баланс между цена и качество, когато се купува нещо. Всички добри практики оттам трябва да ги използваме. Трябва да се интересуваме на каква цена те купуват медикаменти и апаратура, на каква цена хранят пациентите. Частните болници трябва да бъдат партньори, с които в пазарни условия се конкурираме“, обобщи проф. Петров.

Министърът отбеляза, че средствата за здравеопазване с оглед демографските промени не достигат. 

„Ако трябва да сме отговорни, за да поставим проблема с финансирането в здравеопазването, трябва да аргументираме защо искаме повече пари. И когато искаме повече пари, ние трябва да можем да докажем с факти, че управляваме добре системата и че няма изтичане на пари“, каза министър Петров.

По думите му „на добра финансова ситуация като управление се радват не много болници, не повече от 5-6 в страната“. По думите му обаче има една група, включваща 7-8 лечебни заведения, които се нуждаят от спешна намеса - такъв е случаят с ловешката болница.

„Даваме всичко от себе си и ще направим и невъзможното, за да я обзаведем тази болница“, подчерта министърът.

Той каза, че идеята, свързана с отпадането на лимитите за някои болници, все още стои. 

Какво каза още здравният министър можете да видите тук!

Коментари

Петър  Галев
25 юли 2017 12:51

Министърът, който идва от реалната медицинска практика, от много тежка реанимационна клиника, отлично познава основния проблем в момента в болниците - липса на мотивация поради неадекватно за образованието и труда заплащане на много голяма част от лекарите, сестрите, акушерките, лаборантите, рехабилитаторите и санитарите. Докато начинаещ лекар получава по-ниска заплата от начинаеща фризьорка, не можем да чакаме нищо добро.