Публикация

Камъни в бъбреците – симптоми, диагноза, лечение

Камъни в бъбреците – симптоми, диагноза, лечение

Това е едно от най-честите урологични заболявания, което засяга и двата пола. Съотношението мъже-жени е 3 към 1


Уролитиаза (бъбречно-каменна болест) се нарича процесът на образуване на камъни в бъбреците и в цялата пикочо-отделителна система.  Това е едно от най-честите урологични заболявания, което засяга и двата пола, като съотношението мъже-жени е 3 към 1. Причините за образуване на камъни в пикочните пътища все още не са категорично доказани. Предполага се, че значение имат хранителният и питейният режим, уроинфекциите, фамилната обремененост, климатът.

Какви са симптомите на бъбречно-каменната болест?

Много често уролитиазата може да протича без симптоми и се открива случайно по време на образно изследване. Обикновено оплакванията се появяват, когато камъкът тръгне към пикочния мехур и заседне в уретера. Това води до задържане на урина в бъбрека и поява на силна болка. Става дума за т. нар. бъбречна криза – болката най-често започва от съответната поясна област и се движи напред към корема и надолу към слабините. Много често е придружена с:

  • гадене;
  • повръщане;
  • повишена температура;
  • нарушения в уринирането – парене, кръв в урината, често уриниране.

Как се поставя диагнозата?

Диагнозата уролитиаза се поставя след разговор със специалист, анализ на кръв и урина, както и образно изследване - ехография, рентгенография, допълнени при необходимост от контрастно изследване (урография) или компютърна томография.

Лечение

При по-малки камъни (до 5-6 мм) може да се изчака те да бъдат изхвърлени с урината или да се приложи консервативна терапия. Ако в рамките на 5-7 дни това не даде желания резултат, специалистите препоръчват провеждането на екстракорпорална литотрипсия – извънтелесно разбиване на камъни в отделителната система. При този метод ултразвукови вълни разбиват камъка на прах и той се елиминира от тялото по естествен път.  „Процедурата продължава между 30 минути и 1 час, след което провежда наблюдение, за да се изключат усложнения. След това пациентът може да се прибере вкъщи или дори да отиде на работа“, обяснява доц. Марин Георгиев, председател на Българското урологично дружество. Литотриптерите от най-ново поколение могат да разбиват камъни в цялата пикочо-отделителна система – бъбрек, уретер, пикочен мехур. При неуспех процедурата може да бъде повторена.

Лазерната литотрипсия е друг метод, който намира широко приложение в лечението на бъбречно-каменната болест. Манипулацията се извършва под обща анестезия, но също е минимално инвазивна и максимално щадяща за пациента. Когато камъните са разположени в средната и дисталната трета на уретера, лазерната литотрипсия се приема като първи метод на избор.

Профилактика

Годишните профилактични прегледи (ехографско изследване) са от изключително значение, особено за пациенти, които вече са страдали от бъбречнокаменна болест. Статистиката сочи, че до 10 г. след премахването на камъка, съществува риск от рецидив. „При голям процент от болните честотата на рецидивите може да бъде намалена само с промяна на начина на живот – хранене, прием на течности и намаляване на телесното тегло. При калциево-окасалтни и пикочно-киселинни камъни например се препоръчва ограничаване на месото и мазнините. По преценка има възможност и за медикаментозно лечение“, коментира проф. Боряна Делийска, началник на Клиниката по нефрология в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“.  

Коментари