Публикация

Лекари и пациенти отхвърлиха обвиненията за злоупотреби в инвитро клиниките

Лекари и пациенти отхвърлиха обвиненията за злоупотреби в инвитро клиниките

Подготвя се нов правилник за Фонда за асистирана репродукция, както и нов медицински стандарт


Центърът за асистирана репродукция работи за една национална кауза и в името на всяка двойка с репродуктивни проблеми. 

Това подчерта неговият директор д-р Мария Георгиева пред журналисти на специална пресконференция, която беше организирана по повод твърденията на пациентски организации за извършени нарушения в работата на инвитро клиниките и на Центъра за асистирана репродукция (ЦАР). От сдружение „Диабет, предиабет и метаболитен синдром“ и организации „Заедно с теб“ поискаха миналата семица оставката на д-р Георгиева, след като излезе доклад на Сметната палата за дейността на инвитро фонда за периода 2014-2016 г.

Д-р Мария Георгиева за пореден път заяви, че в доклада не са констатирани злоупотреби, а са отправени препоръки, които да подобрят работата на центъра, за което „постоянно се работи и което ще се случи с общи усилия и с още по-доброто взаимодействие между центъра, пациентските организации и клиниките“.

В събитието взеха участие и Мария Жекова, член на УС на Сдружение „Зачатие“, Мария Янева, председател на Фондация „Искам бебе“, Мариела Куртева, председател на Фондация „Майки за донорството“, д-р Станимир Хасърджиев, председател на Националната пациентска организация, и АГ специалистите д-р Георги Стаменов, д-р Александър Калчев и д-р Любомир Бойчев.

Д-р Георги Стаменов също акцентира върху важността на ЦАР, който дава възможност на хората с финансови затруднения да получат шанс за мечтаното бебе. Той подчерта, че нападките в публичното пространство се отразяват директно на двойките с репродуктивни проблеми и застрашават финансирането им.

Д-р Стаменов изтъкна, че в момента фондът обслужва 1/3 от двойките с репродуктивни проблеми, като целта е в бъдеще да се обхванат поне 2/3. Той посочи и нововъведенията, които се очакват: двойките, които имат три неуспешни инвитро опита, да имат право и на четвърти, ЦАР да финансира и стимулацията на хора с понижен яйчников резерв.

Специално внимание ще бъде обърнато на хората във фертилна възраст, страдащи от онкологични заболявания - предвижда се да бъде дадена възможност за възпроизводство след излекуването чрез замразяването на материал, който да бъде използван в случай на увреждане на детеродните органи. Хора, при които е установен хромозомен проблем, също да могат да се възползват от фонда за направата на генетичен анализ.

Сред предложенията за промени е изискването центрове, които имат по-малко от 20 пункции годишно, да губят финансирането, а тези с над 250 пункции да подлежат на проверки.

Д-р Стаменов подчерта, че твърденията в публичното пространство за краденето на яйцеклетки са неоснователни, тъй като всяка яйцеклетка има 16-цифрен код, който е уникален за ЕС и нейното движение, унищожаване и т.н. се документира и следи от Изпълнителна агенция по трансплантация. Също така, при изваждане на яйцеклетките от жена, броят им се съобщава, подписва се информирано съгласие и жената следи техния брой и развитието им.

Д-р Любомир Бойчев и д-р Александър Калчев подчертаха усилията, които влагат лекарите всеки ден в грижата за своите пациенти с репродуктивни проблеми и споделиха, че неуспехите винаги се отразяват и на тях. Те се обединиха в това, че също искат да се знае кой и къде извършва нарушения, за да може да се наложат санкции, да не се очерня името на гилдията и да се настройват негативно двойките, които и без това са подложени на стрес заради проблемите си.

От пациентските организации Сдружение „Зачатие“ и Фондациите „Искам бебе“ и „Майки за донорството“ изразиха своята подкрепа към дейността на ЦАР и споделиха, че препоръките, отправени в доклада, са добри и целят да се оптимизира още повече работата, което ще стане със съвместни усилия.

Те остро разкритикуваха опитите за внушения за злоупотреби, както и отправените нападки към тяхната работа и призоваха за обединяване на усилията, за да се постигат още по-добри резултати.

Мария Янева от Фондация „Искам бебе“ изказа благодарност от името на всички двойки, заради които лекарите жертват личното си време, за да ги направят щастливи. Тя допълни, че благодарение на фонда са родени над 6 хиляди бебета. Мариела Куртева от „Майки за донорството“ допълни, че инвитрото е 9-месечна борба, резултатът от която става възможен именно благодарение на лекарите.

В края на събитието д-р Стаменов изказа надежда, че до есента промените в Правилника на ЦАР ще бъдат факт, тъй като вече е сформирана работна група към здравното министерство, която успоредно с това работи и по промените в медицинския стандарт.

Коментари