Публикация

От печата: Инвитро фондът ще плаща на по-малко клиники

От печата: Инвитро фондът ще плаща на по-малко клиники

Успеваемостта на държавно финансираните процедури е тайна


По-строг контрол, който ще ограничи броя на клиниките за асистирана репродукция, които имат договори с държавния центъра за инвитро, се предвижда в новия правилник за работа на фонда. Пари ще има само за клиники, „които имат по двама лекари и двама биолози, за да не се допуска специалисти да прескачат по различните центрове“, пише в новия си брой в. „Сега“.

Новопоявилите се лечебни заведения първо ще трябва да направят по 100 процедури със съответната успеваемост. Договорите ще се прекъсват за тези, които имат под 20 процедури годишно, а тези, които са с над 250 годишно, автоматично ще бъдат проверявани от фонда за инвитро, обяви д-р Георги Стаменов от столичната клиника „Надежда“. Той е в работната група, която подготвя тези промени, отбелязва изданието.

То изтъква, че не е ясно каква част от досега работещите с фонда 33 клиники ще отпаднат при новия правилник, който би трябвало да е в сила до края на годината. 

У нас достъпна официална статистика за успеваемостта на инвитро клиниките изобщо няма, посочва още всекидневникът.

Данните от одита на Сметната палата са за 28% родени деца от процедурите, финансирани от фонда. Според „Заедно с теб“ и „Диабет, преддиабет и метаболитен синдром“ това не са показателни данни, тъй като често при инвитро се раждат по две деца и реално успеваемостта е под 20%. Директорът на фонда д-р Мария Георгиева обаче не можа да се спомни каква е средно успеваемостта за постигнати бременности. Данни няма и на сайта на фонда. „Клиниките отчитат при нас данни за бременности, раждания и родени деца. Без съгласието им обаче не мога да ги дам“, заяви д-р Георгиева.

Според доклада на Сметната палата „отчетената успеваемост по лечебни заведения се изменя в широки граници от 0.6 на сто до 56.3 на сто за всички извършени процедури по данни на агенцията по трансплантация и от нула до 47 на сто за процедурите, финансирани от фонда“. Освен това „надеждността на информацията, която лечебните заведения представят в отчетите до фонда не е убедителна“. Съпоставка на данните показва, че те отчитат едни данни пред агенцията и други пред центъра за асистирана репродукция, коментира изданието.

Подробности по темата четете в новия брой на в. „Сега“.

Коментари