Публикация

Днес е изслушването на единствения кандидат за управител на НЗОК

Днес е изслушването на единствения кандидат за управител на НЗОК

Проф. Плочев може да внесе промяна във функционирането на институцията, смята д-р Даниела Дариткова


Депутатите от парламентарната Комисия по здравеопазване ще изслушат днес кандидата за управител на Националната здравноосигурителна каса проф. Камен Плочев.

Проф. Плочев е началник на Клиниката по инфекциозни болести към Военномедицинската академия. Той беше предложен за шеф на осигурителния фонд от ГЕРБ и Обединените патриоти. 

Смятаме, че проф. Плочев може да внесе промяна във функционирането на здравната каса. Има доказан академичен опит и организационни качества. Той ще бъде един добър управленец, ако народните представители подкрепят тази кандидатура.

Това коментира д-р Даниела Дариткова, председател на Комисията по здравеопазване, пред БНТ.

Днес ще изслушаме неговата концепция за това как трябва да функционира нашият национален здравноосигурителен фонд. Ще му бъдат зададени въпроси от депутати, от представители на съсловни и неправителствени организации. Смятам, че той, освен че е добре научно и теоретично подготвен, ще бъде и човек, който се вслушва. Защото е много важно да има бърза реакция на обратна връзка и да може всички проблеми да се решават своевременно, на базата на диалога, подчерта д-р Дариткова.

Тя отбеляза, че в управленската програма на правителството е заложено като приоритет изграждането на национална здравно-информационна система. По думите й липсата на такава „е в основата и на лошото планиране, и на лошото управление и наблюдение на процесите в здравноосигурителната система“. 

„Ангажиментът е на здравния министър. Ние обаче искрено се надяваме тази идея да бъде и задача номер едно за управителя на НЗОК. Съвместно с министъра на здравеопазването, в рамките на възможния срок - до края на следващата година, да се изградят основните елементи на тази система. Тя ще даде възможност да заработи наистина аналитично звено в НЗОК, защото това е другият елемент на структурата, който отсъства и който е важен отново - да се наблюдават процесите на финансиране достатъчно ефективно и детайлно“, поясни д-р Дариткова.

След като проф. Плочев бъде изслушан в здравната комисия, предстои кандидатурата му да бъде гласувана от парламента. Очаква се това да стане на 28 юли, преди лятната отпуска на депутатите.

Предишният управител на здравната каса д-р Глинка Комитов подаде оставка на 29 юни по лични причини.

Коментари