Публикация

ЕС приема първи ограничения за канцерогенния акриламид в храните

ЕС приема първи ограничения за канцерогенния акриламид в храните

Регламент с изисквания към производителите се очаква да влезе в сила през април 2018 г.


ЕС е на път да приеме директива, която ще постави за първи път ограничения в количеството на акриламид в храните – химическо вещество, известно със своите канцерогенни качества. Образува се при приготвянето на пържените картофи, хляба, бисквитите, кафето и десерти с карамелизиран топинг.

Представители на 28-те страни-членки на ЕС одобриха с гласуване предложение на Европейската комисия за намаляване на нивата на акриламид в готовите храни. След като влезе в сила, новият регламент ща изисква от производителите на храна, веригите за бързо хранене и ресторантите да вземат мерки, за да гарантират, че количеството на акриламид в техните продукти остава под контрол, съобщава изданието Еuractiv.

Какво е акриламид?

Акриламидът е химическо вещество, което се образува като естествен вторичен продукт в процеса на готвенето на храни, съдържащи нишесте, като картофите и кореноплодните зеленчуци. Той се образува при печене, пържене или препичане на скара при температура над 120 градуса. Потребителите са изложени на акриламид, когато консумират индустриално произведени храни като хляб, бисквити, кафе и различни сладкиши с коричка от карамелизирана захар. Хората също така обаче поемат акриламид и при готвенето вкъщи – например когато си пържат картофи при температура над 175 градуса, или пък изгорят препечените си филийки сутрин.

 

 

Европейската агенция за безопасност на храните EFSA потвърди още през 2015 г., че акриламидът увеличава риска да се развие рак. За първи път това вещество се свързва с рака през 2002 г., когато шведски учени го идентифицират случайно.

Какво следва оттук нататък

Предложението за регламент, което бе одобрено от Европейската комисия на 19 юли, сега ще бъде изпратено в другите 2 главни институции на ЕС – Европейския парламент и Съвета на ЕС (страните – членки). Двете институции ще имат 3 месеца, за да разгледат предложения текст. Очаква се регламентът да влезе в сила през пролетта на 2018 г., обяви Европейската комисия.

Европейската организация на потребителите BEUC приветства решението като първа стъпка, но изрази съжаление, че Еврокомисията не е отишла по-далече в предложението си и не е поставила задължителни ограничения на определени хранителни продукти. Това е нещо, което Европейската комисия обеща да постави като инициатива на по-следващ етап, съобщава Еuractiv.

В продължение на повече от десетилетие производителите на храни се опитват да намалят нивата на акриламид в своите продукти, като са разработили заедно с Европейската комисия набор от производствени правила, както и кодекс на добри практики за производство и инструкции за малките и средни предприятия. Макар опитите за саморегулация няма голяма разлика за потребителите на пазара, защото не всички спазват тези правила, констатира организацията за потребителите BEUC.

 

 

Поставяне на горни прагове

Европейската комисия сега обяви, че планира да инициира дискусии за поставянето на максимални нива на акриламид в определени храни, след като новият регламент бъде приет официално. Европейската организация на потребителите обяви, че поставянето на горни прагове за веществото, задължаващи всички производители, отдавна е трябвало да бъде направено. „Без задължителни лимити, производителите на храна ще продължат да имат възможност да продават продукти, които са с високо съдържание на акриламид“, коментира Моник Гоайен, генерален директор на BEUC.

Коментари