Публикация

Д-р М. Ненков: Няма опасност линейките да останат без връзка

Д-р М. Ненков: Няма опасност линейките да останат без връзка

Договорът с фирмата, поддържаща комуникацията, е изтекъл


Линейките на Спешната помощ от вчера са без радиовръзка, съобщи bTV, като уточни, че е изтекъл договорът между здравното министерство и фирмата, която я поддържа.

Няма опасност от срив на системата на Спешна помощ, радиовръзката в линейките не е прекратена, заяви обаче д-р Мирослав Ненков, заместник-министър на здравеопазването, пред камерите на телевизията.

Той поясни, че системата на Спешната помощ се поддържа от консорциум от три фирми, които правят това от години. „Тези фирми толкова добре се справят, че за сривове в системата на Спешната помощ, не на 112, ние не знаем“, подчерта д-р Ненков, но призна, че договорът с фирмата, поддържаща комуникацията, наистина е изтекъл.

Тази ситуация с цепка между подписването на договора и обявяването на обществена поръчка се е случвала и в други години, този консорциум е продължавал да поддържа системата. Хората са много отговорни, те са голям бизнес, не са някакви случайници. Те много добре разбират какво точно поддържат, отбеляза д-р Ненков.

По думите му даже и да се стигне до оттегляне, най-лошото, което може да се случи, е спешните адреси да се пишат на ръка, каквато била практиката преди. Връзката между телефон 112, центровете за спешна помощ и мобилните екипи пък била тройно подсигурена, нямало „как да пропадне това“.

Заместник-министърът коментира още, че обществената поръчка за сключване на договор е трябвало да бъде пусната преди пролетта. 

„Защо не е стартирала – не знаем. Сменят се правителства. Идва нашият екип - заварват го една купчина бедствия. Не може, няма как всички погледи да са съсредоточени върху всички важни неща. Защото всяко нещо е важно в нашата система. Когато се разбра, че този договор изтича, имаше два варианта – пускаме го веднага на същата цена или, така и така договорът е забавен, да постигнем по-ниска.

Сега плащаме по 180 хил. лв. на месец на тези фирми за поддръжка на тази система. Иска ни се тази цена да я намалим“, изтъкна д-р Ненков.

Коментари