Публикация

БЛС предлага 7% увеличение на бюджета на НЗОК за 2018

Средствата ще дойдат от повишаването на минималната работна заплата и на осигурителните прагове, от променената здравноосигурителна вноска за сметка на държавата, която става 5%. Предвидена е и по-добра събираемост на здравноосигурителните вноски.


Около 7%  увеличение на средствата за НЗОК през 2018 г. ще поиска Българският лекарски съюз. Това заявиха от ръководството на съсловната организация на пресконференция на 26 юли 2017 г. „Всяка година в бюджета на НЗОК се залага дефицит. Парите не стигат, а плащанията към изпълнителите на медицинска дейност се прехвърлят за следващата година, или въобще не се реализират“, заяви зам.-председателят д-р Галинка Павлова.  За да се прекрати тази порочна практика, от БЛС са изготвили предложение за бюджет на здравната каса за следващата година.

Според направените разчети прогнозните приходи и трансфери в бюджета на НЗОК ще бъдат около 3,7 млрд. лв., но е възможно да нараснат до 3,85 млрд. лв. В сравнение с предходната година това показва увеличение между 330 и 402 млн. лв. Средствата идват от повишаването на минималната работна заплата и на осигурителните прагове, от променената здравноосигурителна вноска за сметка на държавата, която става 5%. Предвидена е и по-добра събираемост на здравноосигурителните вноски. „Предложили сме макрорамка, която има за цел да изчисти дефицитите, особено в частта медицински дейности. Считаме, че увеличение на парите със 7% е напълно реално“, коментира председателя на БЛС д-р Венцислав Грозев.

Предвижданото увеличение в първичната и в специализираната доболнична помощ е около 20-22%, като идеята е през следващите години е да достигне 28-30%. „Повече средства са предвидени и в болничната помощ, като идеята е да се изчисти недоразумението надлимитна дейност. Другата ни цел е да постигнем известно повишение на цените на клиничните пътеки, които не са променяни от 10 години“, уточни д-р Грозев.
По време на пресконференцията стана ясно, че от лекарския съюз ще настояват за законодателни промени, които засягат резерва на НЗОК. Идеята е той да остане 5%, но да се използва само при извънредни обстоятелства - природни бедствия, епидемии, тежки произшествия с много пострадали, последствия от бежанската вълна. Друго предложение е надсъбраните средства от НАП да се включат към резерва на касата и да се разпределят пропорционално на първоначално определените в бюджетните параграфи по дейности и плащания.

Проектът за бюджет на НЗОК ще бъде представен пред МЗ, финансовото министерство, Надзора на касата, както и в Комисията по здравеопазване в Народното събрание.

Коментари