Публикация

ТРАКЦИЯ НА ГЛАВАТА ОБЛЕКЧАВА БОЛКАТА В ШИЙНАТА МУСКУЛАТУРА

Шийната зона е много нежна, затова тази техника изисква голямо доверие от страна на пациента и опит от страна на терапевта


 

 

Ако имате болки и скованост във врата,  масажист, рехабилитатор или кинезитерапевт най-вероятно ще включат  в процедурите тракция на главата, за  да облекчат болезнената и напрегната шийна мускулатура. Тракцията отнема нервното напрежение, релаксира и нежно разтегля вратните и шийните мускули.

 

Тракцията може да се извършва ръчно или с различни механични приспособления. Аз лично предпочитам мануалните техники, заради  личния контакт и усет към пациента и състоянието му. Това ми дава възможност по-прецизно да дозирам силата според симптомите на човека и прага му на търпимост към болка. Шийната зона е много нежна, затова тази техника изисква голямо доверие от страна на пациента и опит от страна на терапевта.

 

Как протича тракцията?

  • Трябва да лежите  по гръб на масажната кушетка
  • Да сте спокойни, да се отпуснете максимално
  • Аз внимателно ще поставя едната си ръка под главата ви и ще обхвана горната част на тила ви
  • Другата си ръка ще поставя на брадичката ви
  • След като съм направил захвата, ще ви кажа да поемете дълбоко въздух, след което да издишате и в този момент внимателно  ще изтегля главата .
  • Ще повторим това деѝствие от 3 до 5 пъти, всяко с продължителност  5-10 секунди, за да почувствате обезболяващия ефект
  • Какво ще   усетите?

  • Ще почувствате нежно изтеглящо движение във врата. Ако сте се отпуснали максимално, ще усетите ефекта от изтеглянето дори чак долу в кръста. Не трябва да има болка, само леко напрежение. При силна болка или дискомфорт, задължително кажете на терапевта. Той или тя могат да променят ъгъла и силата така, че да увеличат комфорта ви и да намалят болката. Ако болката продължи тракцията трябва да бъде прекратена и  да се потърси алтернативна техника за лечение.

 

Тракцията винаги трябва да се осъществява с лека флексия в шията, за да не се блокират фасетните ставички или да не се притиснат интервертебралните артерии.

Трябва да сте спокойни и неподвижни. Всяко рязко мърдане  или прекъсване на тракцията си носи своите рискове, най малкото от функционален блокаж или мекотъканно увреждане.

 

Не се колебайте да кажете  какво чувствате, за да получите максимална полза и да намалите до минимум рисковете от травма.

 

Тракцията обикновено не се прилага самостоятелно, а като част от цялостен масаж и комплекс подходящи упражнения, които вашият терапевт ще ви покаже и препоръча да правите  в домашни условия.

Коментари