Публикация

Ново изследване: Двойно е намалял броят на сперматозоидите при мъжете в Европа и САЩ

Ново изследване: Двойно е намалял броят на сперматозоидите при мъжете в Европа и САЩ

Ако тревожната тенденция се запази, човечеството може да изчезне, предупреждават от екипа в Израел


Двойно е намалял броят на сперматозоидите при мъжете от Северна Америка, Европа, Австралия и Нова Зеландия, показва мащабно ново проучване, направено в Израел. 
Концентрацията на сперматозоидите сред изследваните мъже е намаляла с 52,4%, а общият им  брой – с 59,3% за период от 40-годишни наблюдения, приключили през 2011 г., твърди анализът на екипа, ръководен от д-р Хагай Левин от Hebrew University в Ерусалим. Данните от изследването бяха публикувани в сп. Human Reproduction Update. 

 

Д-р Хагай Левин

 

За сравнение, анализът не е открил значително намаляване на броя на сперматозоидите и концентрацията им в семенната течност на мъжете, които живеят в Южна Америка, Азия и Африка. 

Учените определят броя на сперматозоидите, като ги броят под микроскоп от проба от едно семенно изхвърляне. За да се определи концентрацията, се измерва колко милиона сперматозоиди има във всеки милилитър от течността. Броят на сперматозоидите след това се определя, като концентрацията им се умножи по общия обем на течността от едно изхвърляне.

Мета изследването в Израел е най-голямото от този вид, провеждано досега. То събира на едно място резултатите от 185 проучвания в 50 държави, направени между 1973 г. и 2011 г. Анализът включва информация за фертилния статус, възрастта,  методите за събиране на семенна течност и географско местоположение.

 

Ако тревожната тенденция се запази, човечеството може да изчезне, предупреждават от екипа в Израел

 

Епидемиологът д-р Хагай Левин коментира пред Би Би Си, че е много разтревожен какво може да последва, ако тази тенденция се запази. Хората могат да изчезнат като вид, предупреждава ученият. „Трудно ми е да повярвам, трудно ми е да повярвам степента на намаляване на броя на сперматозоидите и товае изключително тревожно“, коментира ученият. 

Голям е процентът на мъжете в западните държави, при които концентрацията на сперматозоидите е под 40 млн./мл. Това е особено тревожно, тъй като данните показват, че концентрация на сперматозоидите под този праг се асоциира с намалена вероятност за месечно зачеване, коментират изследователите от екипа. 

"Когато преструктурирахме анализа спрямо проучванията след 1995 г., установихме, че няма признаци това влошаване на резултатите да се е забавило. Заключението ни е, че това ще има сериозни последици за здравето на обществата", коментира Левин.

Д-р Левин подчертава, че неговият анализ не е изследвал причините за намаляване на броя на сперматозоидите. Той смята, че причините може да са, че ние сме изложени на много химикали, чието влияние не сме изпитвали никога преди това. 

Предишни изследвания, включително и едно, направено от самия д-р Леви, показват, че излагане на плода в утробата на химикали, които объркват действието на ендокринната система, могат да увредят развитието на репродуктивната система на мъжа и потенциала на неговата фертилност. 

Често използвани химикали, между които пестициди, олово и огнеупорни материали могат да увеличат или да намалят производството на определени хормони в организма ни, като влияят на работата на нашата ендокринна система, уточнява Си Ен Ен.

Коментари