Публикация

Проф. К. Плочев: Алгоритмите на клиничните пътеки трябва да се променят

Проф. К. Плочев: Алгоритмите на клиничните пътеки трябва да се променят

Кандидатът за управител на НЗОК се обяви срещу лобизма и обеща да спазва правилата


Основният проблем на Националната здравноосигурителна каса се състои в алгоритмите, по които са изработени клиничните пътеки, и те трябва да бъдат променени. Причината е, че здравноосигурителната институция „плаща за бутикова стока, а получава стандарт „Илиянци“.

Това каза кандидатът за управител на Националната здравноосигурителна каса проф. Камен Плочев по време на изслушването му в Комисията по здравеопазване днес.

Той даде пример с възрастните хора и уточни, че те не се лекуват по една клинична пътека, а по цяла „магистрала“ от пътеки, предаде Дарик радио.

Според него промяната не може да стане само с екипа на НЗОК, а с експерти от Българския лекарски съюз, от медицинските дружества, с помощта и на националните консултанти.

„Това изисква много време, но трябва да се започне от най-фрапиращите клинични пътеки“, посочи проф. Плочев.

Той подчерта, че основният приоритет в работата му ще бъде ефективно управление и изразходване на средствата.

„Здравната каса има относителна самостоятелност, но е неразделна част от системата на здравеопазването и следва да спазва държавната здравна политика“, отбеляза проф. Плочев, цитиран от БТА.

Той заяви, че ще спазва стриктно националното и европейското законодателство и обеща, че в дейността на касата ще има взаимоотношения, лишени от ходатайства. 

Няма да допусна вземане на пари от един, за да дам на друг, ще се премахне порочната практика на лобизъм, каза кандидатът за управител на осигурителния фонд.

Той изтъкна, че трябва да има ясни правила за провеждане на прогенерична лекарствена политика, което ще разшири употребата на генерични медикаменти, за да се намали разходът на лекарства. Ангажира се с напълно прозрачна процедура за договаряне на отстъпки на медикаменти.

Според проф. Плочев трябва да се помисли за реимбурсиране на лекарствената терапия на болестта, а не на отделен медикамент.

Той беше категоричен, че няма да допусне административни своеволия, отбеляза, че има разпокъсаност на различните звена, което затруднява комуникацията. Според него трябва да се създаде аналитично звено към здравната каса.

„Количественият и качественият контрол ще се почувстват най-осезателно след въвеждането на личната електронна здравна карта“, каза още проф. Плочев и допълни, че при констатиране на нарушения трябва да се налага незабавно санкция. 

Всеки финансов неуспех е за сметка на НЗОК, а всеки финансов успех остава само за собственика на болницата, каза още проф. Плочев и беше категоричен, че касата не е банкомат, а трябва да заплаща само за договорени количества при договорено качество.

Като приоритети в своята работа, ако застане начело на касата, той посочи и изваждането на дейности от болничната в извънболничната помощ, отпадането на хартиеното направление за преглед при специалист.

Едва ли сте очаквали толкова добре направен разрез на проблемите в НЗОК, колкото този, който направи проф. Плочев. Въпреки че го познавам от много години, той ме изненада приятно, защото не бях в течение на подготовката му.

Усещам амбиция, усещам твърда ръка и усещам подреденост във Вашия подход, така че изключително много се надявам на Вашия успех, проф. Плочев. Ще имате нашата подкрепа, защото всичко, което постигнем, ще бъде добро за България, каза министърът на здравеопазването проф. Николай Петров.

Членовете на Комисията по здравеопазване гласуваха да предложат на Народното събрание да разгледа и гласува предложената кандидатура на проф. Плочев за управител на НЗОК.

Коментари