Публикация

Европейски съд: Сексът е важен и за по-възрастните жени

Европейски съд: Сексът е важен и за по-възрастните жени

Съдиите в Страсбург обориха решение на съд в Португалия, според което 50-годишна майка на 2 деца, пострадала при операция, вече няма нужда от секс


Сексът е също толкова важен за по-възрастните жени, както и за по-младите, обяви Европейският съд по правата на човека.

Той постанови, че съдии в Португалия са проявили сексуална дискриминация в случай за медицинска компенсация, като са се произнесли, че важността на секса намалява с напредването на възрастта на жената, съобщава в. „Гардиан“.

50-годишната Мария Мораис от Португалия, която има 2 деца, твърди, че медицинска небрежност по време на гинекологична операция в португалска болница през 1995 г.  направила невъзможно тя да има нормален сексуален живот. Тя завела дело и спечелила компенсации за физическо и морално страдание. Болницата обаче след това обжалвала присъдата и през 2013 г. спечелила, като съдиите намалили компенсацията с една трета.  В мотивите си за орязване на сумата португалските съдии обясняват, че сексът вече не е толкова важен за жена на нейната възраст.

Тричленният съдебен състав се състои от 2-ма мъже и една жена, всичките над 50-годишна възраст, обяснява адвокатът на Мария Мораис - Витор Рибейро.

Случаят предизвика буря от протести в Португалия, където една жена адвокат нарече решението на съда „талибанско правораздаване“.

Европейският съд по правата на човека, обаче, който е базиран в Страсбург, Франция, застана на страната на Мария Мораис, като излезе с решение, че португалските съдии са проявили предразсъдъци и са нарушили правото на респект към личния и семейния живот на индивида. Европейският съд нарежда Португалия да изплати на Мария Мораис 3250 евро за нанесени щети и да покрие съдебните разходи на стойност 2460 евро.

 

 

В решението на Европейския съд се изтъква, че с присъдата си съдът в Португалия „е пренебрегнал физическото и психологическо значение на сексуалността за самочувствието и проявата на различни страни на женската сексуалност“. Освен това според Европейския съд твърдението на португалските съдии, че сексуалността не е толкова важна за една 50-годишна жена, която е майка на 2 деца, показва „предразсъдъците, които преобладаватв съдебните среди в Португалия“.

Европейският съд по правата на човека припомня в решението си две други съдийски решения от Португалия от 2008 г. и 2014 г., свързани с медицински грешки. Тогава делата били заведени от двама мъже пациенти. При тези случаи Върховният съд на Португалия постановява, че фактът, че двамата мъже не могат повече да имат нормални сексуални връзки, се е отразил на тяхното самочувствие и им е причинил „огромен или силен психически шок“, независимо от тяхната възраст или от това дали имат деца. 

Коментари