Публикация

Oще 250 хил. лв. месечно иска "Пирогов" за спешни пациенти

Oще 250 хил. лв. месечно иска "Пирогов" за спешни пациенти

Приключил е първият етап от ремонтите на две от детските клиники


Има несъответствие между това, което се случва в „Пирогов“ като работа, и това, което е като лимит на дейност, която изкупува здравната каса.

Това заяви изпълнителният директор на най-голямата спешна болница у нас проф. Асен Балтов пред БНР.

За първите 6 месеца успяваме да задържим дълговете да не нарастват спрямо това, което е било през предишните години. Те са пак по 18 милиона дългове и 16 милиона в просрочие, като за миналите 14 месеца имаме неизкупена дейност, извършена от здравното заведение, за 1 милион и 75 хиляди лева. Тази сума не е без значение за болница като „Пирогов“, изтъкна проф. Балтов.

Той посочи, че 85% от дейността на болницата е спешна, персоналът е около 450 души, който постоянно дава дежурства в спешната поликлиника за деца и възрастни.

Тези хора получават трудовите си възнаграждения от работния фонд на „Пирогов“. Същевременно като заплатена дейност от МЗ ние получаваме между 270-280 хиляди лева на месец, което значи, че реално това са около 600 лева средно от заплатата на всеки един от тях, което е крайно недостатъчно, за да може да покрие техните възнаграждения. Всъщност оттам идва и този натрупан дефицит, който постепенно се увеличава. Колкото и да се мъчим, ние не можем да си ограничим потока от пациенти, поясни директорът.

Той подчерта, че болницата се нуждае от допълнителна субсидия, при която да се удвои себестойността на един спешно преминал пациент от 30 на 60 лева. Това по думите на проф. Балтов прави 250 000 лева месечно и 3 милиона лева годишно.

Попитан дали са предприемани някакви опити за икономии проф. Балтов заяви, че в момента се провеждат обществени поръчки за консумативи, превързочни материали, които ще бъдат на много по-ниски цени. Прави се и обществена поръчка за енергийна ефективност, от която пак очаква да се спестят средства. „Направено е предоговаряне на цената на прането, опитваме се да вкараме нов начин на хранене“, отбеляза директорът на „Пирогов“. 

Той съобщи, че е приключил първият етап от ремонтите на две от детските клиники – на Детското кърмаческо отделение и половината от детска коремна хирургия. „Те работят, имат вече пациенти“, поясни проф. Балтов. Реновирането на детската травматология още не е готово, очаква се това да стане до края на септември. По изчисления общо досега са похарчени около 722 хил. лв. от целевите средства, които са отпуснати.

Проф. Балтов потвърди, че директорският борд на „Пирогов“ вече се състои от трима, а не от петима души. В структурата освен той като изпълнителен директор, влиза като председател доц. Христо Шивачев, началник на детския хирургичен комплекс, и Живка Савова, която е представител на МЗ. Според директора на здравното заведение от тази промяна няма да се икономисат средства.

„Ще падне това, което се плаща на членовете на борда. Болницата има задължение да отвори нови отдели, какъвто е вътрешният одит. Този отдел трябва да има минимум двама души, които неминуемо ще изхарчат този ресурс“, допълни директорът на „Пирогов“.

Коментари