Публикация

4 хранителни навика, които най-често се свързват с отслабването

4 хранителни навика, които най-често се свързват с отслабването

Добре е да има само едно или две хранения на ден и закуската да не се пропуска, за да може организмът да изгори калориите, установи ново проучване в САЩ


Ако искате да намалите теглото си, важно е не какво ядете, а кога се храните, твърди ново проучване, проведено в Калифорния, САЩ.

Американското изследване разглежда фактори, които водят до намаляване на теглото. То установява, че независимо от това с какво се хранят хората, това, което най-много влияе на техния Индекс на телесна маса, са часовете на хранене и дали имат навика да похапват различни дребни закуски през деня, съобщава изданието Medical Daily.

Според изследователския екип от Университета „Лома Линда“ в Калифорния, четири са хранителните навици, които се свързват най-много с намаляването на теглото: само едно или две хранения на ден, въздържане от храна през нощта за период до 18 часа, хапването на закуска вместо пропускането й и определянето на закуската или обяда за най-голямото хранене през деня.

В допълнение, факторите, които се свързват с по-високия Индекс на телесна маса, са хапване на дребни неща през целия ден, повече от 3 яденета на ден и режим, при който вечерята е най-голямото хранене за деня.

„Преди 60-годишна възраст тези, които поемат калориите си по-рано през деня, трупат по-малко килограми“, обяснява ръководителят на изследването Гари Фрейзър. Ако тези навици се запазят и след 60-годишна възраст, процентът на намаляване на теглото е по-голям от средния за тази възраст. „С течение на годините, общият ефект от подобни навици ще е много важен“, коментира специалистът.

 

Добре е да има само едно или две хранения на ден и закуската да не се пропуска, за да може организмът да изгори калориите, установи ново проучване в САЩ

 

Екипът анализирал информация за хранителните навици на повече от 50 000 души. Като цяло, резултатите разкриват, че хора, които се хранят по-малко от 2 пъти на ден, са с най-ниския Индекс на телесна маса. Пропускането на закуската обаче има обратния ефект. В допълнение към това, хапването на дребни неща през деня се свързва с най-голямото наддаване на тегло. Макар че е важно общото количество на калориите да е по-малко, консумирането на повече калории по-рано през деня и ограничаването им вечерно време може да ограничи до минимум натрупването на тегло с напредването на възрастта.

Идеята, че закуската е най-важното хранене за деня, се лансира от десетилетия. И докато в действителност за важността на закуската би могло да се спори, хората, които закусват, обикновено са по-слаби от тези, които прескачат това ядене. Защо това е така?

Някои изследвания твърдят, че прескачането на закуската може да доведе до анормален метаболизъм, който води към затлъстяване. В допълнение, пропускането на закуската също така може да повлияе на вътрешния часовник на тялото, като го накара да превключи от нормална рамка към по-нощен режим. Нещо повече, консумирането на по-голямо ядене по-късно през нощта може да е свързано с увеличаването на теглото, тъй като храната, консумирана малко преди лягане, не се използва от организма като енергия и вместо това се складира в тялото като мазнини.

Докато този доклад показва кои навици в мнозинството от случаите водят до най-голямото увеличение на теглото, американските изследователи подчертават, че  независимо от това колко много ядеш и кога ядеш, повечето хора все пак качват килограмите с напредването на възрастта.

Коментари