Публикация

Световен ден за борба с хепатита

Световен ден за борба с хепатита

Депутати и министри със специални послания за елиминиране на заболяването


Днес е Световният ден на хепатита. Целта му е да привлече вниманието на обществеността към заболяванията, причинени от хепатитните вируси, както и да се акцентира върху необходимостта от разширяване обхвата на ваксините срещу хепатит чрез включването им в национални имунизационни програми.

От 9:00 до 13:00 часа в сградата на Народното събрание (пл. „Народно събрание“ №2) ще се проведе информационна инициатива за елиминиране на хепатита до 2030 г. По време на събитието депутати и министри ще имат възможността да отправят своите послания в подкрепа на каузата, както и да се снимат пред специално пано и да публикуват снимките си във Фейсбук. Фотосите ще се качват в реално време на страницата на Националното сдружение за борба с хепатита „Хепасист“ и в портала на кампанията за отбелязване на Световния ден за борба с хепатита (http://www.worldhepatitisday.org/en/2017-campaign).

Инициативата в парламента цели да се даде гласност на факта, че в България към момента се реимбурсират от НЗОК всички най-съвременни терапевтични възможности за хепатит C, които дават успех на лечението при 99% от пациентите. За да бъде елиминиран той обаче, е необходимо да се провежда регулярен скрининг сред населението, тъй като заболяването протича безсимптомно и пациентите разбират за него едва когато вече са настъпили усложнения, уточняват от „Хепасист“.

Сред най-рисковите групи са хората на възраст 40-65 години, които са имали кръвопреливане или медицинска манипулация в миналото, тъй като преди 1992 г. кръвта и кръвните продукти не са били изследвани за вируса.

Всеки може да подкрепи кампанията, като напише във Фейсбук #NoHepBG и добави своето лично послание.

В момента в света 71 милиона души страдат от хепатит C (HCV). HCV е седмата причина за смъртност в света и първата за развитие на рак на черния дроб. В България се предполага, че около 100 000 души са носители на болестта, а около 840 души умират всяка година от хепатит С и причинените от него усложнения. 

През 2015 г. СЗО прие стратегия за елиминиране на хепатита до 2030 г., като акцент в нея са ранната диагностика и лечението на заболяването.

Коментари