Публикация

Парламентът избра проф. Камен Плочев за управител на НЗОК

Парламентът избра проф. Камен Плочев за управител на НЗОК

Мандатът му е до пролетта на 2020 г.


С почти пълно мнозинство парламентът одобри проф. Камен Плочев за управител на Националната здравноосигурителна каса. „За“ гласуваха 205 депутати, а един се въздържа.

Той беше единственият кандидат за поста, издигнат от ГЕРБ и Обединените патриоти. До процедура по избор на нов ръководител на осигурителния фонд се стигна след като д-р Глинка Комитов подаде оставка в края на миналия месец. Така проф. Плочев ще довърши неговия мандат до пролетта на 2020 г.

Проф. Плочев има 38-годишен опит в здравеопазването, включително на ръководни позиции, изтъкна д-р Даниела Дариткова, председателят на здравната комисия, цитирана от Дневник.

От трибуната в пленарната зала кандидатът получи комплименти от всички парламентарни групи за професионализма си и успешната си кариера във Военномедицинската академия като началник на Клиниката по инфекциозни болести. Депутатите от всички формации изразиха надежда, че може би той ще успее да се справи с множеството проблеми на здравеопазването след като го познава така добре отвътре. От ДПС отбелязаха, че постът е много проветрив и за 18-те години от съществуването на НЗОК досега са сменени 17 управители.

Как така един изтъкнат български учен, доказан в областта на медицината, без да разбира нищо от финанси, се е нагърбил с подобна задача, защото постът изисква сложен баланс между пациентите и финансите, попита Славчо Велков (БСП).

Проф. Плочев разказа история за именития учен Исак Нютон, който отговарял за надзора и охраната на кралската каса. По това време от ръбовете на монетите работниците изтърквали голямо количество сребърен пясък и парите намалявали. Нютон открил решението монетите да бъдат назъбени и практиката спряла. 

Не, че се правя на Исак Нютон, но и учен може да допринесе по финансовите проблеми, отговори новият управител на НЗОК. 

Той допълни, че ще се съобразява с мнението на депутатите и ще разчита на съдействието им за решаването на важните въпроси.

Преди два дни проф. Плочев беше изслушан от Комисията по здравеопазване, където той представи своите виждания за развитието на здравната каса. Сред приоритетите си той изтъкна прозрачността в работата на институцията и засилване на контрол над изходването на публичните средства за здраве.

Проф. Камен Плочев е роден на 23 октомври 1951 г. в София. Завършва медицина в МА – София през 1975 г. Специализира в Германия, Белгия, Холандия и др. Работил е като преподавател по епидемиология и инфекциозни болести във Военна болница – Русе, клиничен ординатор по инфекциозни болести във ВВМИ. Бил е заместник-началник на Инфекциозна клиника и началник на Центъра по имунология към ВМА.

Проф. Плочев има научни публикации и монографии по проблемите на инфекциозните болести, СПИН и имунитета.

Член е на Съюза на учените в България, Научното дружество по имунология, Научното дружество по инфекциозни болести, Международното общество по СПИН, Международната асоциация по клетъчен анализ.

През 2000 г. проф. Плочев е избран за член на Националния експертен съвет по СПИН и полово предавани болести, както и за член на Европейското дружество по инфекциозни болести и микробиология. През 2002 г. е опеределен за национален консултант по инфекциозни болести към НЗОК.

Коментари