Публикация

Ползите от летните дни за здравето на опорно-двигателната система

Ползите от летните дни за здравето на опорно-двигателната система

При травма е важно с процеса да се занимае специалист, който познава всеки етап от отпускането и лечението на наранената зона. Такива са хиропрактиците - чрез строго индивидуални упражнения, съобразени с всеки един конкретен случай, те помагат на пациентите да се почувства по-добре.


Мнозина от хората в активна възраст страдат от един или друг проблем на опорно-двигателната система. Според последните проучвания в областта близо 80% от трудоспособните мъже и жени изпитват чест или дори постоянен дискомфорт при изпълнението на рутинни ежедневни дейности. Сред тях статистиците включват дори шофирането или седенето на стола в офиса.  Съгласно изпитаните практики за лечение на проблеми в костно-мускулната система, сред едни от най-успешните се нареждат лечението с морска вода и слънчевите бани. Най-подходящото време за таласотерапия у нас, както се нарича този вид лечение, е именно лятото. Затова ще ви запознаем с някои от ползите на топлите дни в страната за вашите стави.

България е една от тези държави, които имат щастието да се радват не само на собствена брегова линия, но и на редици природни феномени по нейната дължина, предлагащи възможности за балнеолечение. Още древните гърци са открили плюсовете на морската вода и дори са пълнили джакузита и басейни, за да могат да се възползват от нея далеч от морския бряг. Освен с подобряването на функциите на имунната система, на кръвообращението, насърчаването на общото благосъстояние и хидратирането на кожата, морската вода носи множество ползи и на опорно-двигателната система.

 

 

Доказано е, че морската вода има състав, подобен на човешката кръвна плазма. В нея се съдържат 84 жизненоважни елемента, характерни и за човешкото тяло. Важното в случая е, че морската вода е богата и на живи микроорганизми, които произвеждат природен антибиотик, антимикробни и антибактериални вещества. Човешките същества имат естествената способност лесно да усвоят всички тези елементи. В действителност морската вода съдържа почти същата концентрация на минерали и микроелементи като човешка кръвна плазма. Именно поради всички тези причини тя може да бъде само от полза за всички, които обичат да прекарват лятото на морския бряг.

Морската вода е и особено богата на магнезий. Тя може да помогне ефективно за намаляване на стреса, като едновременно с това да ускори отпускането на мускулите и нервите. Освен това обаче тя помага за облекчаване на различни ставни възпаления и болки, които трудно намират лечение. Съчетано с правилната мануална терапия, лечението с морска вода води само до позитиви за всички, опитали неговото естество.

Лечебните масажи се явяват едно прекрасно продължение на лечението с морска вода. По принцип те се извършват от специалисти, като целта им е да предотвратят, помогнат за лечението или да отпуснат мускулатурата и опорно-двигателната система на пациента. Когато е налична вече настъпила травма, много важно е с процеса да се занимае специалист, който да е наясно с всеки един етап от отпускането и лечението на наранената зона. Хиропрактиците са точно такива специалисти, които чрез строго индивидуални упражнения, съобразени с всеки един конкретен случай, помагат на пациентите да се почувства по-добре. Те прилагат умерен натиск върху определена точка, който се отличава с две характеристики - голяма скорост и слаба амплитуда на движението. Прецизността е от изключително значение, за да може движението да доведе до необходимия резултат. В последствие за пациентите е особено важно да спазват определен режим и график на упражнения.

 

 

Сред препоръките е и умереното излагане на слънце – толкова, колкото човек може да изтърпи, но не повече, отколкото трябва, за да предпази кожата си. Слънчевите бани спомагат за набавянето на Витамин D – особено важен за организма на всеки един човек. Сред способностите на този витамин е да благоприятства приемането на друг елемент – калций. Благодарение на Витамин D калцият се приема много по-добре от човешкия организъм, усвоява се правилно и спомага за възстановяването на костно-мускулната система.

Спазвайки всички тези препоръки, режим на хранене и умерена физическа активност, всеки един човек би могъл да допринесе по перфектен начин за състоянието на опорно-двигателната система и нейната кондиция. Летните месеци са шанс всеки да се почувства по-добре, да натрупа „запаси“ от слънчева енергия за по-студените месеци и да се усети жизнен. Важно е само това да става според лекарските препоръки и собствените ни нужди – така, че да се чувстваме добре.

Коментари