Публикация

Безплатни консултации в Световната седмица на кърменето

Безплатни консултации в Световната седмица на кърменето

Кърменето дава най-добрия старт в живота на бебетата и има дългосрочни ефекти за здравето


Под мотото „Подкрепяме кърменето заедно“ ще премине тази година Световната седмица на кърменето (1-7 август). Инициативата, която се провежда с подкрепата на Световната здравна организация и УНИЦЕФ, у нас ще бъде отбелязана с различни прояви - обучения, лекции, безплатни консултации на родилки в акушеро-гинекологичните отделения, с прожектиране на филми и други. Целта е да се окаже подкрепа на младите майки, да се информира за ползите от кърменето и да се обърне внимание на проблемите, свързани с него. 

Кърменето дава най-добрия старт в живота на бебетата и има дългосрочни ефекти както за здравето, интелектуалното развитие и благополучието на детето, така и за кърмещата майка и за обществото като цяло. То е оптималният начин за хранене на бебетата – здравословен, екологично чист, незамърсяващ околната среда, икономически изгоден, изтъкват от Националната асоциация „Подкрепа за кърмене“.

В много страни по света недохранването е реален проблем и е причина за 45% от детската смъртност. Подобряването на практиките, свързани с кърменето, може да спаси живота на над 800 хиляди деца и 20 хиляди жени, да подобри значително здравето им в дългосрочен план. 

Необходими са спешни мерки, които да защитават, подкрепят и насърчават кърменето. Целта е до 2025 г. правителствата да предприемат действия, които да осигурят изключително кърмене през първите 6 месеца от живота на поне 50% от бебетата. За да се постигне тази цел, са необходими общи усилия на всички заинтересовани страни, посочват още от асоциацията.

Някои факти за кърменето:

Хранене, сигурност на храната и намаляване на бедността
•    Кърмата е безопасна и е сигурен източник на хранителни вещества дори при хуманитарни кризи. 
•    Кърменето е начин за хранене на бебетата, който не натоварва семейния бюджет.
•    Храненето със заместители на майчина кърма се свързва с икономически загуби от 302 милиарда долара годишно в световен мащаб или 0.49% от глобалния брутен вътрешен продукт.
Оцеляване, здраве и благополучие 
•    Кърмените деца получават оптимално хранене и защита срещу инфекции.
•    Бебетата, които са кърмени, имат коефициент на интелигентност средно с 2,6 пункта по-висок в сравнение на този на некърмените, разликата в коефициента на интелигентност е по-голяма при по-продължително кърмене.
Заетост и продуктивност на жените
•    Всеки допълнителен месец платено майчинство намалява детската смъртност с 13%. Кърменето изгражда и близост между майката и бебето, което означава по-спокойни и щастливи жени на работното място. Всеки работодател може да използва този ресурс в своя полза.  
Околна среда и климатични промени
•    За да се произведе 1 кг адаптирано мляко, са необходими около 4000 литра вода.
•    Годишното производство и продажби на заместители на майчината кърма само в шест азиатски държави генерират около 2.9 милиона тона парникови газове, което се равнява на 1.03 милиона тона отпадъци, изхвърлени в сметища.


Програмата на Световната седмица на кърменето можете да видите тук!

Коментари