Публикация

5 начина да се справите с подуването на стомаха, които ще ви изненадат

5 начина да се справите с подуването на стомаха, които ще ви изненадат

Имате газове и чувствате тежест в стомаха все едно сте качили 5 кг за 2 дни? Най-честият виновник за това се нарича подут корем.


За щастие можете да се отървете от това неприятно усещане като прилагате няколко прости превантивни мерки. Възможно е на първо четене да ви изненадат, но повярвайте – помагат.

Избягвайте  дъвките без захар

…както и всякакви сладки неща, които съдържат изкуствени подсладители като аспартам и сорбитол, които не се разграждат и предизвикват подуване.

Стойте на едно място, докато се храните

Ясно е – често  хапвате нещо на крак, че дори и в движение, бързайки за работа. Това обаче води до поглъщането на въздух, което причинява газове. Дъвчете храната добре със затворена уста и отпивайте напитките от чаша, а не със сламка.

Внимавайте със суровите зеленчуци

Те са полезни, но ако сте склонни към подуване, проблемът може  да се изостри от консумацията на сурови зеленчуци. Те  по- трудно се обработват от организма. Топлинната обработка улеснява усвояването им.

Опитайте се да намалите стреса

Хормоните, асоциирани със стреса забързват всички процеси в организма. Резултатът често е образуването на газове и диария, което води до подуване на корема. Ако  сте разтревожени или стресирани,  се разходете за няколко минути, за да успокоите нервите и да освободите корема от натрупалите се газове.

Направете си изследвания

Хроничното подуване на корема може да е следствие на непоносимост към лактоза или фруктоза. Обърнете се към вашия лекар и си направете изследвания за евентуална непоносимост.

Коментари