Публикация

5 зони на тялото, които забравяме да защитим от слънцето

5 зони на тялото, които забравяме да защитим от слънцето

Над 80 процента от случаите на меланом могат да бъдат предотвратени, ако се вземат разумни предпазни мерки


Слънчевото изгаряне e не само болезнено, то може сериозно да застраши вашето здраве. Над 80 процента от случаите на меланом могат да бъдат предотвратени, ако се вземат разумни предпазни мерки, когато се излагаме на слънце, съобщава изданието NetDoctor.

Макар че едва ли ще отидем на плаж, без да сме се намазали със защитен крем и без шапка за слънце, именно всекидневните активности като ходенето пеша до магазина или играта с децата в парка могат да ни сварят неподготвени за слънчевите лъчи.  

 

Кои са зоните на тялото, на които редовно не обръщаме внимание, когато се защитаваме от слънцето?

 

 

Кожата около очите и на клепачите

Изненадващо, ракът на клепача представлява между 5% и 10% от всички тумори на кожата. „Слънчевите очила са вашата най-добра защита. Изберете си качествени слънчеви очила, които ще ви защитят както от UVA, така и от UVB лъчите и ще покрият възможно най-голяма зона около очите“, съветва д-р Анджали Махто, дерматолог консултант и говорител на британската Фондация за кожата. „Свидетели сме на много случаи на базалноклетъчни карциноми (доброкачествени ракови тумори), а операцията за тяхното отстраняване може да остави сериозни белези. Ако не искате да слагате крем толкова близо до очите си, трябва да си носите слънчевите очила непрекъснато“, съветва специалистът.

Горната част на скалпа

Тумор на кожата може да се развие и върху скалпа, но дълго време да остане незабелязан. Мъже или жени, чиято коса оредява, трябва да носят шапка и да се постараят защитните препарати за слънце да достигат до корените на косата. Също така, ако косата ви е сплетена, погрижете се за мястото, където се открива скалпът, съветва д-р Анджали Махто. 

Върховете на ушите и кожата зад ушите

„Това са високорискови зони. Често виждам на такива места лунички, което издава, че е имало изгаряне. По-често този проблем се явява при мъжете, отколкото при жените, но всички трябва да бъдем бдителни. Ушите са третото най-често срещано място по тялото, където се развиват базалноклетъчни карциноми“, обяснява специалистът.   

Опакото на дланите и горната част на стъпалата

Ръцете ви повече от всяка друга част на тялото показват колко време сте били на слънце. Така че когато си мажете ръцете, не спирайте до верижката на часовника, а намажете и кожата по опакото на дланите си. Ако не защитавате дланите си, освен дехидратирана и набръчкана кожа това може да доведе и до повишен риск от появата на старчески петна по нея. По същия начин, помнете, че трябва да предпазвате и горната част на ходилата и пръстите си от слънцето, ако носите отворени сандали. За разлика от ръцете, краката не са открити през цялата година и затова кожата им е предразположена към по-сериозно изгаряне. 

 

Деколтето

Ако не сте фен на деколтетата с шоколадова набръчкана кожа на заклетите почитатели на слънцето, вземете мерки да не забравяте тази зона, когато си слагате предпазен крем. „Най-лесният начин, за да предпазите тази зона, е да се намажете с крем там, преди да се облечете“, коментира д-р Анджали Махто. По този начин не трябва да мажете кожата, опитвайки се да заобикаляте презрамките на сутиен и бикини. Деколтето е тази част от тялото, която много често е изложена директно на слънчевите лъчи, затова използвайте слънцезащитен крем с висок фактор. 

Знаете ли, че…

• Нужни са поне 30 минути след намазване, за да задейства предпазният крем или лосион върху кожата ви. Ако се налага да се намажете и веднага да излезете, изберете препарат на минерална основа. „Тези препарати използват съставки като цинков оксид, който отразява и отблъсква слънчевите лъчи от кожата, и започват да действа веднага“, обяснява д.р Махто. 

• Достатъчно е да е имало един – единствен път на изгаряне с рани  и мехури преди 20-годишна възраст, за да се удвои шансът да се развие меланом по-нататък в живота. Кремовете са само един елемент от защитата на децата и тийнейджърите от слънцето. Важни са също защитното облекло, шапката и слънчевите очила. 

• Макар че вашият грим може да съдържа слънцезащитен фактор, може да няма UVA защита – това е защита от лъчите, които предизвикват преждевременно състаряване. Проверете внимателно какво пише на етикета на съответния продукт.

 

 

• Бебетата под 6-месечна възраст трябва да бъдат държани на сянка през цялото време. „Организмът им все още не произвежда меламин (защитния пигмент, произвеждан от кожата, когато е изложена на слънце) и кожата им е твърде чувствителна към различните слънцезащитни кремове“, обяснява д-р Махто.

• Нито един предпазен крем или лосион не може да осигури 100-процентова защита срещу слънчево изгаряне. „Така например, SPF 15 факторът филтрира 93% от UVB лъчите, SPF 30 – 97%, а SPF 50 – 98% от лъчите“, обяснява д-р Махто. Той самият препоръчва препарат с SPF 30 с широк спектър, който предпазва както от UVA, така и от  UVB лъчите. Съветва препаратът да се нанася често и в достатъчно количество. Не пестете, ако ви е нужно повече, използвайте допълнително количество, съветват дерматолозите. 

Не забравяйте…

Ако тренирате или имате хоби, което е свързано с прекарването на открито, ще ви е необходим слънцезащитен крем. Краката са най-честото място, където се развива меланом при жените. Така че не забравяйте защитния крем, преди да тръгнете за крос. Ако се притеснявате от изпотяване, след като сте си сложили защитен препарат, изберете по-лека формула, която защитава, без да тежи на кожата и без да блокира порите. 

Коментари

Ето я статията, която задължително трябва да прочетете, преди да тръгнете да купувате мазило за защита от слънцето. Написана е от маг-фармацевт Надя Йорданова: http://www.infarmaciq.com/%D1%81%D1%8A%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2%D0%BA%D0%B8-%D0%BA%D0%BE%D0%B8%D1%82%D0%BE-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2%D1%8F%D1%82-uva-%D0%B8-uvb-%D0%B7%D0%B0%D1%89%D0%B8%D1%82%D0%B0/

Наскоро четох една статия от фармацевт, в която се казваше, че някои от химичните фактори в слънцезащитните продукти могат да предизвикат рак на кожата. Трябва повече да се говори за това.