Публикация

ПРИ ЛЕЧЕНИЕ НА ДИАРИЯ, ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ИЗПОЛЗВАЙТЕ И ПРОБИОТИЦИ

ПРИ ЛЕЧЕНИЕ НА ДИАРИЯ, ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ИЗПОЛЗВАЙТЕ И ПРОБИОТИЦИ

Д-р Васил Попов - педиатър в ДКЦ Здраве, Пазарджик


Диарията е заболяване, което засяга всички възрастови групи, като сезонността е предимно лятна, въпреки че последните 2-3 години има все по-вече случаи и през зимата. Причинителите на диарията са най-вече вируси и по-рядко салмонели и шигели и др. Болестта е свързана до голяма степен и с лошата хигиена, която благоприятства нейното разпространение.

Лечението на диарията изисква бързи мерки, така че да не се стигне до тежки последици. Прапаратите, които изписвам, са антидиарийни, противоповръщащи, хидратиращи средства и пробиотици. Обръщам специално внимане на пробиотиците, които са много важен компонент в лечението на диарията. Под пробиотици разбираме живи микробни хранителни добавки, които благоприятстват оздравяването на организма.

Пробиотиците са верни помощници на лекарствените средства и подсилват тяхното въздействие. Положителните им ефекти са много и разнообразни. Освен че допринасят за добро функциониране на стомашно-чревния тракт, те повлияват имунитета, имат хепатопротективно и антитуморно действие и др.

В моята педиатрична практика използвам препарата Lacto 4 VIP, който дава много добър ефект при различни заболявания. Всяка капсула съдържа 2 милиарда живи клетки на Lactobacillis acidophilus, Lactobacillis rhamnosus, Lactobacillis bulgaricus и Streptoccocus thermophilus. Характерното за Lacto 4 VIP е комплексното действие, което го прави приложим при голям диапазон от заболявания като диарии, алергии, уроинфекции и др.

Отскоро в България се предлага и специално разработена формула за деца Lacto 4 KidsДозировката на този пробиотик позволява да се прилага без притеснение и при малките пациенти под 1 годинка, като част от лечението на диария, алергични прояви, проблеми с уринарния и стомашно-чревния тракт. 

Коментари