Публикация

Вредно е да се работи повече от 4 дни в седмицата, категорични са специалистите

Хората над 40 трябва да са на тридневна работна седмица


Психиатърът д-р Веселин Герев заяви пред НОВА, че нормалната работна седмица трябва да бъде от 4 дни. 4 работни и 3 почивни дни трябва да е съотношението, което най-много се доближава до физиологичните нагласи на човека, така че да не се затормозява психиката, категоричен е специалистът. Той съветва работещите, че ако плануват отпуска, да я плануват така, че да има дни за адаптация. Т.е. да не се върнат в неделя от почивка и веднага в понеделник да са на работа.
Д-р Герев препоръчва почивката да е по-дълга от 7 дни, защото организмът има нужда от време, за да се настрои на нов режим и да започне да отпочива истински. 
Физиологическите нужди изискват поне месец без работа, за да има време организмът да се настрои, да се адаптира към промяната и да има "простор" и за почивка, смята психологът от Института за изследване на населението и човека към БАН доц. Маргарита Бакрачева. 

Миналата година д-р Бакрачева заяви категорично, че хората над 40 годишна възраст трябва да работят максимум 3 дни в седмицата, за да бъдат наистина ефективни.


 

Коментари

Анонимен
1 авг 2017 11:34

A по-малко, по-полезно ли е или по-вредно? :)