Публикация

Само 6 часа сън прибавят 3 см към обиколката на талията

Само 6 часа сън прибавят 3 см към обиколката на талията

Безсънието води до производството на прекалено големи количества грелин, известен като хормон на глада


Липсата на сън може да увеличи обиколката на талията ви, показва ново британско проучване.

Хората, които спят средно по 6 часа на нощ, имат с 3 см по-широка талия от тези, които спят по 9 часа, установява екипът. 

По-краткият сън също така се асоциира с по-ниски нива на т.нар. добър холестерол в кръвта, за който предишно изследване вече доказа, че помага срещу някои състояния като сърдечни заболявания, съобщава в. „Дейли мейл“.

„Нашето проучване подчертава нуждата човек да получава достатъчно сън. Необходимостта от сън е различна за хората. Сред специалистите в момента обаче има консенсус, че между 7 и 9 часа сън е най-доброто за повечето хора на средна възраст“, обяснява авторката на изследването д-р Лора Харди от Университета на Лийдс. 

Екипът не е изследвал защо липсата на сън причинява увеличаване на теглото. Предишни изследвания обаче твърдят, че безсънието води до производството на прекалено големи количества от хормона грелин, т.нар. хормон на глада, който е свързан и с апетита. 

 

 

Как е проведено изследването?

Екипът изследователи анализирал данните за 1615 души. Всички участници разказали каква е обичайната продължителност на нощния им сън и какво количество храна приемат. Измерени били теглото на участниците, обиколката на талията и кръвното им налягане. Направени им били и кръвни изследвания. 

Основни изводи

Изследванията показали, че хора, които спят средно по 6 часа на нощ, са с 3 см по-широка талия от тези, които спят по 9 часа. Резултатите бяха публикувани в сп. PLOS.

Друго изследване, публикувано през май, показа, че повече или по-малко от 7 или 7,5 часа сън на нощ увеличава риска човек да развие рак на белите дробове и деменция.  
Смята се, че твърде краткият или пък прекалено дългият сън може да причини ниски нива на възпаление в тялото , както и да наруши отделянето на хормона на съня. А това от своя страна може да ускори растежа на туморите. Липсата на сън също така се свързва с повишените нива на мед в кръвта, което още повече увеличава опасността човек да развие рак, показват резултатите. 

Лошият сън през нощта също така увеличава риска от деменция с 1,5 пъти. Това може би се дължи на натрупването на специфичен протеин,  който намалява зоната в мозъка, свързана с паметта, и пречи на регенерацията на мозъчните клетки. 

Коментари