Публикация

За пръв път в България демонстрират частично протезиране на колянна става

При този вид протезиране се отстраняват значително по-малко количество кости и тъкани в сравнение с тоталните ставни протези, загубата на кръв е по-малко, операцията е по-кратка, възстановяването на пациентите е по-бързо.


В УМБАЛ „Царица Йоанна- ИСУЛ“  за пръв път в България ще бъде извършено частично (фокално) протезиране на колянна става.
При този метод се сменя само увредената част на ставата без да се променя естествената й анатомия. Технологията е базирана на иновативното триизмерно картографиране, така че имплантът покрива изцяло размера и формата на дефекта в съответствие с естествената анатомия на пациента. Тя е пренесена от производството на лещи (триизмерно копиране на повърхността) и наподобява също и възстановяването на зъбен дефект - анатомично копиране на здравите тъкани и органи. При този вид протезиране се отстраняват значително по-малко количество кости и тъкани в сравнение с тоталните ставни протези, загубата на кръв е по-малко, операцията е по-кратка, възстановяването на пациентите е по-бързо.Фокалното протезиране може да се определи като междинно лечение на ставни дефекти между консервативната терапия (физиотерапия, медикаментозно лечение), биологичното лечение (микрофрактуриране) и конвенционална терапия с тотално ставно протезиране.
Частично или фокално протезиране е възможно за раменна, тазобедрена, колянна става, включително коленна капачка, ставите на стъпало-глезен и на стъпалото. Подходящи за такава оперативна интервенция са:

  • Пациенти със силни и ограничаващи болки;
  • Пациенти неподатливи на консервативно лечение;
  • Пациенти неподходящи за тотално ставно протезиране - в средна възраст с активен начин на живот;
  • Пациенти на възраст 38 – 60-годишна възраст.

В света 10 години след извършването на първото фокално протезиране са направени над 35 000 подобни операции. В проведените изследвания пациентите съобщават за преминаване на болката, за кратък период на рехабилитация и значително подобрение в обема на движение.
Фокалното протезиране в някои случаи може да се извършава и при  амбулаторни условия.
Професор д-р Пламен Кинов – началник на Клиниката по ортопедия и травматология към УМБАЛ „Ц. Йоанна – ИСУЛ” със съдействието на Якоб Мортенсен, представител на фирма, производител на импланти, ще извършат първата оперативна намеса по този способ в България на 3 август 2017 г.

Коментари