Публикация

Първият пристъп на подагра обикновено е с подут и зачервен палец на крака

Лечението води до ремисия, но трябва да се пази и специфична диета


Подаграта е позната от най-дълбока древност, като първите описания могат да бъдат открити още в египетските папируси. Дълго време се е смятало, че болестта е типична само за мъжете, но в наши дни засегнати от нея са и все повече жени. Това е метаболитно заболяване, при което в ставите и околоставните структури се натрупват кристали на пикочната киселина. Те наподобяват игли, дразнят ставната капсула и предизвикват възпаление и болка. „При нормални условия кристали на пикочната киселина не би трябвало да се образуват. При подаграта това се случва, защото по някаква причина количеството й в кръвта се е увеличило и по кръвен път тя търси място, където да кристализира“, обяснява проф. Мария Иванова, специалист по клинична и медицинска химия.

Възникването на болестта е свързано с комплекс от фактори. Със сигурност съществува някаква фамилна обремененост. Доказана е ролята на храненето. Богатите на пурини храни (червено месо и карантия) и употребата на алкохол водят до повишаване на пикочната киселина в кръвта. Влияят още употребата на определени медикаменти, някои заболявания. Интересен факт е, че понякога прекалено строги и самоцелни диети за отслабване могат да доведат до пристъп на подагра при предразположени към болестта хора.

Симптоми

Заболяването може да засегне всяка една става в тялото, но най-често се проявява в областта при палеца на крака. Протича на пристъпи с криза, след което може да настъпи ремисия.

При подагрозната криза болката обикновено започва през нощта. Тя е толкова силна, че човек може да си помисли, че си е ударил палеца и го е наранил. Мястото около засегнатия участък се подува, зачервява и затопля. Възпалението може да се разпространи и в околните меки тъкани (най-често ходилото и задната част на ръката). Острият период преминава отшумява за 3 до 10 дни. С развитието на заболяването обаче, кризите зачестяват и се повлияват лечението по-бавно.  

Диагноза

Своевременното поставяне на диагнозата е в основата на правилното лечение и превенцията на усложненията. От засегната става и от околоставните структури се взима синовиална течност. Когато се изследва под микроскоп, тя може да разкрие наличието на кристали. Назначава се и образно изследване, за да се изключат други причини за възпаление на ставите.

По преценка на специалиста се правят тестове за измерване на пикочната киселина в кръвта. Те обаче могат да бъдат подвеждащи. Някои хора имат високи нива на пикочна киселина (хиперурикемия), но никога не страдат от подагра. При друг пък се наблюдават признаци и симптоми на заболяването, но нивата на пикочна киселина са нормални. Все пак хиперурикемията изисква проследяване от специалист и понякога – лечение.

Лечение

 „Медикаментозната терапия се осъществява под контрола на специалист ревматолог. Лечението на острата подагрозна криза трябва да бъде започнато през първите няколко часа от началото на кризата за постигане на оптимален ефект.”, коментира д-р Мария Недкова, ревматолог в УМБАЛ Бургас. Диетата е специфична, като от нея се изключват основно храни, които съдържат пурини или стимулират образуването на пикочна киселина в организма. Прилага се при хора, получили вече подагрозна криза, и изключва някои продукти, които иначе са полезни и здравословни.

Д-р Недкова съветва да се ограничи употребата на червено месо, дреболии и морски дарове, бирата, виното и твърдия алкохол. Изключват се храни и напитки, подсладени със сироп от царевица и с високо съдържание на фруктоза. Това са например повечето газирани напитки и готовите торти, сладкиши, бисквити. Вместо това се препоръчва консумация на нискомаслени млечни продукти, както и пълнозърнести храни и зеленчуци.

 

Коментари