Публикация

Диария – причини, симптоми, лечение

Диария – причини, симптоми, лечение

Състоянието може да бъде остро или хронично, като причините са различни


Диарията е остро стомашно заболяване, свързано с появата на воднисти изпражнения. Обичайната честота на изхождане при това състояние е поне 3 и дори повече пъти на ден.

Остра и хронична диария

Острата диария продължава ден или два и обикновено отшумява от само себе си. Диария, която продължава повече от 2 дни, обикновено е симптом на по-сериозно заболяване.

При хроничната диария състоянието продължава поне 4 седмици и обикновено е симптом на системно заболяване.  Хроничната диария може да е непрекъсната, а може да има периоди на нормално изхождане и периоди с воднисти изпражнения.

Причини и последствия

Причините за остра и хронична диария са различни. Острата диария е причинена от инфекция с бактерии, вируси или паразити, докато хроничната обикновено се свързва с функционални разстройства като Синдром на дразнимото черво или чревни заболявания като Болест на Крон.

Хранителна непоносимост, алергични реакции към определени медикаменти и странични ефекти от лекарства също могат да причинят диария.  

Диария по време на пътуване обикновено поразява туристи, посещаващи развиващи се страни в Африка, Азия, Латинска Америка и карибските държави. Обикновено е причинена от консумацията на храна и вода, заразени с бактерии, вируси или паразити.  

 

 

Стресът причинява диария

Стресът и притесненията оказват огромен натиск върху тялото  и хормоните ни и могат много лесно да повлияят на храносмилането ни. Установено е, че притесненията водят до стомашно-чревни проблеми, но диарията е доста често срещано явление – както като следствие на тревожна ситуация, така и от живот в постоянен стрес. 

Хората, които страдат от постоянна тревожност, могат да получат диария по всяко време. При някои тя се явява ежедневно, други са предразположени към нея, когато консумират храни, които организмът им по принцип обработва по-трудно.

Коя възраст е най-засегната?

Диарията, независимо от причината за нея и от продължителността й, може да причини дехидратация. Това означава, че организмът губи течности и електролити заради честите воднисти изхождания. Наличието на такива изхождания е знак, че червата не могат да абсорбират водата и солите, която минават през тях, и те биват изхвърляни заедно с изпражненията.

Диарията е заболяване, което засяга всички възрастови групи. То се характеризира със сезонност, като се развива предимно през лятото. В последните години обаче все повече случаи се регистрират и през зимата, коментира д-р Васил Попов, педиатър от Пазарджик.

Макар че диарията може да порази човек на всяка възраст, дехидратацията, причинена от остра диария, е много сериозно състояние при бебета, малки деца и възрастни хора. Екстремната форма на заболяването за тези възрасти може да е живото застрашаваща, ако не се вземат спешни мерки за овладяването й.

 

 

Драматични са ситуациите при малки деца с високи температури, придружени от повръщане и диария, обяснява д-р Беличева, педиатър от болница „Вита“. В повече от 80% от случаите те също са причинени от вируси и проблемът при тях е бързата дехидратация. Децата са много силно отпаднали, с учестено дишане, тахикардия, изсъхнали лигавици и хемодинамичен срив при тежките ситуации. Обикновено се изисква бързо решаване на проблема за възстановяването на загубите, от една страна, а от друга - предотвратяването на високата температура със симптоматично лечение, защото те сами по себе си обременяват организма и допълнително влошават степента на дехидратация.  

Симптоми на диария

Най-често срещаните симптоми, свързани с диария, включват:

 • Воднисти изпражнения с честота три и повече пъти за един ден
 • Промяна в консистенцията на изпражненията спрямо обичайното (те могат да станат по-воднисти и неоформени)
 • Понякога гадене и повръщане
 • Висока температура или треска над 38 градуса
 • Умерени до много силни коремни болки
 • Главоболие
 • Липса на апетит. Бебетата и малките деца може да откажат да се хранят
 • Може да се появи метален или горчив вкус в устата

 

Симптоми на дехидратация

Симптомите на дехидратация включват:

При децата:

 • Засилена жажда
 • Студена, бледа и лепнеща кожа
 • Раздразнителни или пък сънливи
 • Нередовно уриниране или пък урина с тъмен цвят
 • Студени ръце и стъпала
 • Сух език
 • Хлътнали в орбитите очи, липса на сълзи
 • Хлътнали скули и хлътнала фонтанела на главата
 • При ощипване кожата стои повдигната известно време, преди да възвърне еластичността си

При възрастни

 • Засилена жажда
 • Умора, замаяност и леко главоболие
 • Липса на апетит
 • Гадене
 • Сух език
 • Хлътнали очи
 • Мускулни крампи
 • Ускорено сърцебиене

 

Диагноза

Ако диарията не отшуми сама за ден – два, е необходимо да се направят изследвания, за да се установи каква е причината за нея. Проби от изпражненията се изследват в лаборатория за наличието на организми причинители. Различни лабораторни методи и образна диагностика се използват за диагностицирането на хронични причини за диарията.

Продължителност и лечение на диарията

При децата може да са необходими от 5 до 7 дни, за да премине диарията. Като цяло, симптомите на диарията не продължават повече от 2 седмици.

Когато е причинена от ротавирусна инфекция, диарията може да продължи от 3 до 8 дни. При норовирус тя продължава 2 дни, а при бактериални инфекции стомашното възпаление може да трае от 2 до 7 дни.

Диарията е особено опасна при кърмачетата, тъй като при тях изхожданията са по-чести, губят се жизненоважни за организма вещества, стига се до обезводняване. При тях ни бива да се рискува, а да се вземат спешни мерки, съветва д-р Васил Попов. Включването на антибиотик към терапията, особено в домашни условия, не е добра практика.

Първата стъпка в лечението на диарията е възстановяването на баланса от течности и соли в организма и преодоляване на дехидратацията, съветват специалистите. Макар че пиенето на вода е важно за превенция на дехидратацията, трябва да се знае, че водата не съдържа електролити. Плодовите сокове, безалкохолни напитки без кофеин и бульоните могат да помогнат на зрелия организъм да предотврати дехидратацията.

За децата СЗО препоръчва специален разтвор за рехидратация. След това е добре да се спазва здравословна и хранителна диета (кърмене при бебетата), които помагат за възстановяването и предотвратяват дехидратацията при продължителна диария.

Тъй като губят течности и електролити, хората чувстват тежка отпадналост. Затова основното и първо нещо в лечението е рехидратацията, приемът на достатъчно количество течности и спазването на диетичен режим, съветва д-р Анелия Гоцева, инфекционист. В комплексното лечение важна роля играе още приемът на пробиотици.

 

Използвани са материали и от News Medical.

 

Коментари