Публикация

В разгара на лятото: какво знаем за рака на кожата и как да се предпазваме?

В разгара на лятото: какво знаем за рака на кожата и как да се предпазваме?

Всяка пигментация по кожата трябва се наблюдава веднъж годишно поне. Все повече хора отиват на кожен лекар, да проверят своите бенки и да се информират кога трябва да изострят вниманието си към тях, дали трябва да наблюдават някоя бенка или дали тя трябва да се премахне.


       Честота на злокачествения меланом и немеланомните тумори се е утроила за последните 30 години според статистиката. В Европа всяка година на 100 000 души, се регистрират между 20-100 новозаболели от рак на кожата. Най-злокачественият тумор в човешката патология - меланома малигнум, който причинява и най-голям процент смъртност от всички кожни тумори, може да бъде излекуван окончателно при навремена и правилна профилактика. Ако е изпуснат обаче, може да доведе до много тежки последствия, включително и до фатален край. Профилактиката е най-важната и първата стъпка в окончателното овладяване на това заболяване, независимо че има нови лекарства срещу злокачествения меланом. Никой не е застрахован от меланом, а днес рискът за развитието му значително нараства с прекомерното излагане на ултравиолетовите лъчи на слънцето, в сравнение отпреди 15 години.

Кои  са бенките, които крият по-висок риск от злокачествена трансформация?

       Пет фактора отличават обикновената бенка от тази, която е рискова за развитие на кожен рак и изисква незабавен преглед от дерматолог. Тревожните бенки са асиметрични, с размити граници, променят цвета си, променят диаметъра си и могат да се надигнат над кожата.

 A,B,C,D,E е правилото, което дава възможност пациентите сами да определят дали имат необходимост от консултация с лекар, ориентирайки дали някоя бенка тревожно се разраства или пък става злокачествена.

„А” идва от асиметрия, което означава, че ако се прекара мислена линия между двете половини на бенката, те трябва да бъдат почти равни.

„B” идва от английската дума „border”, което значи граница – това са краищата на бенката и те трябва да бъдат равни. Бенката не трябва да пуска тъмни „пипала“ към околната кожа.

 „C” идва от „colour”, което значи цвят на английски език. Цветовете трябва да са светло кафяво и по-тъмно кафяво. Опасно е, когато една бенка става черна, когато се появят сини или бели участъци в нея, тогава пациентът веднага трябва да се отправи към дерматологичния кабинет.

 „D” е диаметър. Ако има съмнение, че една бенка по тялото се променя, се измерва нейния диаметър и се проверява отново след месец или два. Ако диаметърът се е увеличил, веднага трябва да се посети дерматологичен кабинет.

„Е” - последната буква, която е добавена преди няколко години и означава еволюция или елевация – надигане. Когато една бенка или част от нея се надигне или уплътни, това вече е опасно и тя трябва да бъде отстранена.

      Извън ABCDЕ правилото:  всяка рана, която не зараства, всеки пигмент, който е излязъл извън бенката, всяка червенина или оток около бенката, всеки продължаващ сърбеж, болка или уплътняване в областта на едно пигментно петно, всяка промяна в повърхността и поява на кървене или възелче в петното са опасен сигнал за тревога и изискват преглед от кожен лекар.

       Нормално е понякога, някоя бенка да засърби или да се усеща. Особено в случаите, когато бенките са на места на триене – под колана или на мястото на някакъв ластик на бельо или на блуза. Понякога и под влияние на слънцето, в случай, че сме кожата в изгоряла силно. По принцип, хубаво е да няма такива симптоми в областта на бенката.

Не само слънцето обаче остава основният рисков фактор за появата на кожен рак!

       Голямо значение има озоновата дупка, затова в Австралия случаите на кожен рак са най-много. Има значение и начинът на живот, като само допреди 15-20 години хората у нас  не са пътували за Нова година напр. по екзотични места, където през зимния сезон слънцето грее много по-силно, отколкото в България. Тогава е имало една естествена защита – цялото слънчево ултравиолетово натоварване е било през 14-те дни отпуска например, в която се е ходело на море или планина. Съвременният живот предлага много повече възможности за хората и младото поколение, и излагането на слънчева светлина се случва много по-често и то на различна географска ширина.

Лятото е в разгара си и темата за меланома става по-актуална!

       Важно да се знае, малигненият меланом е 20 пъти по-чест при хората с бяла кожа, отколкото при тези с черна кожа. Най-често заболяването настъпва в по- късна възраст – около 63 и 65 години, но за съжаление, другият пик е в много млада възраст, между 20 и 30 години.

      При мъжете и жените има разлика в разположението на меланома:

При мъжете трябва задължително да се наблюдават бенките и тъмните петна по гърба и гърдите (38% от меланома е разположен на гърба и гърдите), следват главата и шията с 22% – това са данни от световната статистика. При жените основно е необходимо да се оглеждат краката - най-често меланомът (42%) е разположен по долните крайници, след което следват ръцете.

Има ли наследственост по отношение на разболяване от злокачествен рак на кожата?

      Данните  сочат, че само при 21% от всички пациенти, които развиват меланом, има някакво генетично предразположение. Хора, които имат близък с меланом в семейството си, трябва действително да се проверяват периодично - на 6 месеца, при дерматолог, да оглеждат бенките и тъмните петна по тялото много старателно.
Колко често да се проверяват бенките?

          Според СЗО и Европейската академия по дерматология един път месечно хората трябва сами да си оглеждат бенките и тъмните петна по тялото. Ако забележат нещо нетипично, тогава се ходи при дерматолог и съответно се прави дерматоскопия. 

Кои са най-честите причини за развитие на меланом, които често се подценяват?

          Винаги се обръща внимание предимно на причини като УВ излъчването и озоновата дупка, но проучванията от последните години сочат два други фактора, при които УВ лъчите увеличават риска от меланом.
           Първият е ранното, интензивно и неконтролирано излагане на децата и младежите на слънце. Не бива да се допуска детето да изгори, защото преведено на научен език, това означава, че може да се увреди ДНК в меланоцитите и в по-късна възраст това да доведе до превръщането им в меланомни клетки.

           Вторият фактор идва като данни от Европейската академия по дерматология  и венерология (EADV). Основният акцент в сайта на EADV, публикациите в научни списания от 2017г. е, че рискът от меланома малигнум се увеличава с нарастване на броя на сесиите в солариум, особено ако се прекалява с него в млада възраст и по-рано от 30 години. Не става въпрос за еднократни процедури, за разкрасяване за абитуриентския бал или друг важен повод, а за много сесии, за непрекъснат стремеж за тен през цялата година. Лошото е, че тази мания започва в крехка възраст. Тази година Европейската академия по дерматология фокусира вниманието си именно в тази насока.

Кои са най-големите заблуди, свързани с тена и предпазването от UV лъчите? 

     Вече се счита за погрешно, че добиването на тен е здравословно. Всъщност тенът е опит на кожата да се предпази от ултравиолетовата радиация. Кожата натрупва пигменти и по този начин се защитава от УВ лъчите и не е правилно становището, че тенът на кожата пази от слънцето. Малко хора знаят,  че тенът на кожата всъщност отговаря на фотозащитен фактор четири (SPF 4). Върху кожата се нанасят продукти с фотозащита 30 и 50, а тенът осигурява  фотозащита само 4, което на практика е нищо.

Неправилно е да смята, че фотозащитата пази непрекъснато кожата и може да се стои по-дълго време на слънце. По принцип фотозащитата е създадена да пази от ултравиолетовите лъчи, а нейната цел не е да удължи времето, което се прекарва на слънце. Задължително трябва да се пази кожата от лъчите в обедните часове след 10:30-11.00 часа до 15.00 часа, независимо какъв слой фотозащита се ползва и с какъв фактор. Важно е да се ползват фотозащитни продукти, които да се нанасят правилно и в достатъчно количество.

фотозащитни продукти, които да се нанасят правилно и в достатъчно количество.

       Не бива да се забравя, че слънцето грее не само на морския бряг, то е абсолютно навсякъде – в града, в планината, в двора, и трябва на едно място да се предпазваме от него.

За консултация с д-р Герговска:  +359887989082

Повече информация може да намерите на:

https://www.drgergovska.com/

 

Коментари