Публикация

Болните венци свързани с риск от рак при по-възрастни жени

Болните венци свързани с риск от рак при по-възрастни жени

Възможно е развитието на рак на хранопровода, гърдата и белия дроб при жени след менопауза, показа проучване в САЩ


Ново изследване свързва заболяването на венците с увеличен риск от няколко типа рак при жени след менопаузата. Това е валидно дори за жени, които никога не са пушили, съобщава изданието WebMD.
Пародонтозата се свързва с 14 процента по-висок риск от развитие на който и да е тип рак. По-висока обаче е опасността от рак на хранопровода. Вероятността за неговото развитие е 3 пъти по-голяма при възрастни жени със заболяване на венците в сравнение с такива, които нямат подобни проблеми, обяснява главният изследовател Джийн Вактавски-Венде. Тя е декан на Училището по обществено здраве към Университета на щата Ню Йорк, гр. Бъфало. В допълнение към това, заболяването на венците се свързва и с увеличен риск от рак на белия дроб, жлъчката, меланом и рак на гърдата, установява екипът. 
Жени, които са пушили или са имали заболяване на венците, са в повишен риск да развият рак на гърдата, рак на белия дроб и рак на жлъчката. За тези жени, които никога не са пушили, но са имали заболявания на венците, е по-висок рискът да се развият други видове рак като меланом.
Макар че заболяването на венците се свързва по принцип със сърдечните заболявания, не е известна точната причина, поради която то се свързва с опасност от канцерогенно заболяване, коментира Вактавски-Венде. Според нея заболяването на венците може да е маркер за общото здраве на пациента. 
„Резултатите от тези изследвания може да предоставят тема за нови проучвания, свързани с превенцията на раковите заболявания  - хигиената на устната кухина и превенцията и лечението на пародонтозата“, обяснява изследователката.
Има реална възможност локалното и системно възпаление, което е резултат от наличието на бактерии в устната кухина, да се разпространи към други зони на тялото чрез гълтането или дишането. Освен това бактериите се придвижват, след като навлязат от устната кухина в кръвообращението. 

 

 

Изследването не доказва директна причинно-следствена връзка, за това е необходимо отделно проучване, които да изследва специално връзката между лошата устна хигиена и развитието на рак, смятат експертите от изследователския екип в САЩ. 
За проучването екипът събрал данни за почти 66 000 жени на възраст между 54 и 86 години. Те попълвали справочници за заболявания на венците в периода 1999 г. – 2003 г. Изследователите след това проследили развитие на ракови заболявания при тези жени до 2013 г.  Средно всяка от жените била следена за около 8 години, като за този период били регистрирани 7200 случая на рак. 
Едно от ограниченията на това изследване е, че данните за заболяване на венците били подавани от самите жени, а не от специалист. 
„Може да има връзка между заболяването на венците и развитието на рак, но не можем да кажем колко стабилна е тя, защото данните за състоянието на венците са на самите жени. Затова са необходими допълнителни изследвания, които да дефинират тази връзка“, коментира д-р Роналд Буракоф, ръководител на отделението за дентална медицина към университетската болница North Shore в гр. Манхасет. 
Хората трябва да са бдителни за знаци, които издават наличието на заболяване на венците, особено за кървене на венците, когато си мият зъбите или им пада зъб, съветва той. 

Коментари