Болните венци свързани с риск от рак при по-възрастни жени
Болните венци свързани с риск от рак при по-възрастни жени
Болните венци свързани с риск от рак при по-възрастни жени
NewHealthIdeas-NHI
NewHealthIdeas-NHI
Организация
Болните венци свързани с риск от рак при по-възрастни жени

Болните венци свързани с риск от рак при по-възрастни жени

Възможно е развитието на рак на хранопровода, гърдата и белия дроб при жени след менопауза, показа проучване в САЩ

Ново изследване свързва заболяването на венците с увеличен риск от няколко типа рак при жени след менопаузата. Това е валидно дори за жени, които никога не са пушили, съобщава изданието WebMD.
Пародонтозата се свързва с 14 процента по-висок риск от развитие на който и да е тип рак. По-висока обаче е опасността от рак на хранопровода. Вероятността за неговото развитие е 3 пъти по-голяма при възрастни жени със заболяване на венците в сравнение с такива, които нямат подобни проблеми, обяснява главният изследовател Джийн Вактавски-Венде. Тя е декан на Училището по обществено здраве към Университета на щата Ню Йорк, гр. Бъфало. В допълнение към това, заболяването на венците се свързва и с увеличен риск от рак на белия дроб, жлъчката, меланом и рак на гърдата, установява екипът. 
Жени, които са пушили или са имали заболяване на венците, са в повишен риск да развият рак на гърдата, рак на белия дроб и рак на жлъчката. За тези жени, които никога не са пушили, но са имали заболявания на венците, е по-висок рискът да се развият други видове рак като меланом.
Макар че заболяването на венците се свързва по принцип със сърдечните заболявания, не е известна точната причина, поради която то се свързва с опасност от канцерогенно заболяване, коментира Вактавски-Венде. Според нея заболяването на венците може да е маркер за общото здраве на пациента. 
„Резултатите от тези изследвания може да предоставят тема за нови проучвания, свързани с превенцията на раковите заболявания  - хигиената на устната кухина и превенцията и лечението на пародонтозата“, обяснява изследователката.
Има реална възможност локалното и системно възпаление, което е резултат от наличието на бактерии в устната кухина, да се разпространи към други зони на тялото чрез гълтането или дишането. Освен това бактериите се придвижват, след като навлязат от устната кухина в кръвообращението. 

 

 

Изследването не доказва директна причинно-следствена връзка, за това е необходимо отделно проучване, които да изследва специално връзката между лошата устна хигиена и развитието на рак, смятат експертите от изследователския екип в САЩ. 
За проучването екипът събрал данни за почти 66 000 жени на възраст между 54 и 86 години. Те попълвали справочници за заболявания на венците в периода 1999 г. – 2003 г. Изследователите след това проследили развитие на ракови заболявания при тези жени до 2013 г.  Средно всяка от жените била следена за около 8 години, като за този период били регистрирани 7200 случая на рак. 
Едно от ограниченията на това изследване е, че данните за заболяване на венците били подавани от самите жени, а не от специалист. 
„Може да има връзка между заболяването на венците и развитието на рак, но не можем да кажем колко стабилна е тя, защото данните за състоянието на венците са на самите жени. Затова са необходими допълнителни изследвания, които да дефинират тази връзка“, коментира д-р Роналд Буракоф, ръководител на отделението за дентална медицина към университетската болница North Shore в гр. Манхасет. 
Хората трябва да са бдителни за знаци, които издават наличието на заболяване на венците, особено за кървене на венците, когато си мият зъбите или им пада зъб, съветва той. 

Реклама

Мнения