Публикация

Основни типове косопад

Основни типове косопад

Разговаряме с д-р Елена Ангелова, дерматолог, за някои често срещани причини за оредяване или пълна загуба на окосмяването.


 

Какво всъщност представлява косопада?

 

Медицинският термин за косопад е „алопеция”. Засягат се и двата пола, както и всяка една възраст. Причините за косопад  може да са много.

За да разберем типовете косопад, първо трябва да познаваме етапите на растеж на космите или т.нар. космен цикъл.

Космите на главата растат средно с 15 см на година или с 0,3-0,4 мм на ден. За разлика от космения цикъл при други бозайници, космите при човека растат и опадат във всеки един момент, не се наблюдават циклични или сезонни промени.

Всеки косъм преминава през т.нар. космен цикъл, който се състои от 3 фази:

 1. Анаген (фаза на растеж). 90% от космите на главата са в тази фаза. Продължителността й е 2-6 години.
 2. Катаген (фаза на покой). Продължава няколко дни.
 3. Телоген (фаза на регресия). Продължава няколко месеца.

Ще се спрем на най-честите типове косопад.

 • Ефлувиум. Когато тялото преминава през сериозно психическо или физическо претоварване, като раждане, строги нискобелтъчни диети, тежка инфекция, операция, хормонални нарушения. Този тип косопад е обикновено временен и обратим при отшумяване на причините за възникването му.
 • Андрогенна алопеция (мъжки тип оплешивяване). Този тип алопеция е най-често срещания и засяга около 70% от мъжете и 40% от жените. При мъжете първите прояви се появяват още към 20 годишна възраст. Засегнати са космите само в горната половина на скалпа и се изразяват в постепенно оредяване на космите в областта на слепоочията, а по-късно и в областта на темето.

При жените липсва описаната при мъжете последователност на оредяване на косата. При представителките на женския пол обикновено е налице дифузно оредяване, но до пълна загуба на окосмяването се стига много рядко.

 • Алопеция ареата. Автоимунно заболяване, което се представя с едно или няколко окръглени полета без окосмяване. Форма, при която настъпва пълна загуба на косата, е позната като алопециа тоталис. Когато настъпи пълна загуба на всички косми по тялото, говорим за алопеция универсалис. Особена форма на алопеция ареата е офиазис- засягане на тилното окосмяване във вид на лента или вълнообразно. Наименованието идва от гръцката дума ophis, което означава змия. Alopecia barbae e тип алопеция ареата, представяща се с  обезкосмени полета в областта на брадата при мъже.

Около 70% от формите на алопеция ареата са обратими и окосмяването се възстановява след приблизителен срок от 2 години.

 • Тракционна алопеция. Оредяване на космите вследствие от прически, при които има опъване на косата.
 • Косопад вследствие от химиотерапия. Дължи се на токсичното действие на медикаментите.
 • Микоза на скалпа. Честа причина за загуба на окосмяването в детската популация. Може да се засегне скалпа, веждите или миглите. Причинява се от гъбички от групата на дерматофитите. Заразяването става чрез тесен контакт с друг заразен човек; при контакт с болно животно (най-вече котки); или при игра със заразена почва. Заразяване е възможно и при ползване на общи принадлежности като гребени, шапки, дрехи и др.

Ако смятате, че Вие или Ваш близък имате някаква форма на косопад, не се колебайте да се консултирате със специалист.

 

Коя е най-разпространената форма на косопад?

 

Андрогенната алопеция е генетично обусловено състояние, характеризиращо се с постепенно изтъняване на космите в областта на фронто-окципиталната част на скалпа. Засегнати са и двата пола, като при мъжете се достига до етап на пълна загуба на окосмяването, докато при жените е налице само изтъняване и оредяване на космите.

Първите признаци на оплешивяване при мъжете са налице още към 25 годишна възраст и се изразяват в постепенно оредяване на космите в областта на слепоочията, а по-късно и в областта на темето. На 50 годишна възраст 85% от мъжете са засегнати в по-малка или в по-голяма степен. При някои мъже оплешивяването оказва сериозни нарушения в психичното равновесие и може да доведе до тежки депресивни разстройства.

При жените прояви на андрогенна алопеция се изявяват на по-късен етап от живота и се свързват със засилена продукция на мъжки полови хормони или на намалена продукция на женски полови хормони, т.е. дисбаланс в хормоналните нива. При жените липсва описаната при мъжете последователност на оредяване на косата. При представителките на женския пол обикновено е налице дифузно оредяване, но до пълна загуба на окосмяването се стига много рядко.

 

Познати са много методи и средства за справяне с андрогенната алопеция, но малко от тях са научно обосновани. Използването на средства в домашни условия може да има добър ефект. Важен е изборът на подходящ локален продукт под формата на шампоан, лосион, ампули и други разтвори. Приемането на хранителни добавки под формата на перорални капсули също има своето място. Най-важно е обаче вземането на мерки на ранен етап, особено при мъжете, защото естествения ход на процеса води до безвъзвратно унищожаване на космените фоликули. Нужно е време и постоянство. Не може да се спре процесът, но може поне да се забави и отложи във времето.

Методите, които могат да се предложат в дерматологичния кабинет от лекар-дерматолог са:

 

 1. Мезотерапия за лечение на косопад и оплешивяване при мъже и жени.

Мезотерапията е техника, при която директно се инжектира разтвор със стимулиращ ефект върху растежа на косата. Разтворът, който се инжектира е богат на минерали, витамини, аминокиселини, нуклеинови киселини и ко-ензими.

 1. Плазмотерапия (PRP)

Плазмотерапията е особен вид мезотерапия, при която се стимулират стволовите клетки в космените фоликули и се подобрява кръвообръщението на мястото на инжектиране. Клиничният ефект се изразява в стимулиране растежа на косата и нейното сгъстяване. Инжектира се собствената кръвна плазма на пациента, богата на биоактивни тромбоцити.

Процедурата се изразява във вземане на венозна кръв от пациента, обработване на кръвта до получаване на богата на тромбоцити плазма и инжектиране на тази плазма в повърхностните слоеве на скалпа в зоните на оплешивяване. Тъй като се използва собствена кръв, не съществува риск от несъвместимост. Процедурата се извършва в амбулаторни условия и след провеждането й можете веднага да се върнете към ежедневните си дейности.`

 

Телефон за контакт с д-р Ангелова: 0896 57 35 10.

Коментари