Публикация

Безплатни белодробни прегледи


Безплатни прегледи за пациенти с дихателни нарушения и алергии ще се проведат на 1 май в болница „Токуда” – София.

Лекарите ще приемат от 9:00 до 13:00 часа, след предварително записване на тел: 02/403 4000.

Консултацията включва цялостен преглед и функционална диагностика на дишането. Не са необходими направления или други документи от пациентите, уточняват от лечебното заведение.

Денят на отворени врати е под егидата на Българското дружество по белодробни болести в рамките на националната информационна кампания „Здраве за белия дроб 2010”. 

Инициативата е по повод Световния ден на астмата.

„Астмата е най-разпространеното хронично белодробно заболяване при младите хора и децата”, подчерта д-р Наталия Стоева, ръководител на сектора по пулмология в здравното заведение.

Д-р Стоева допълни, че над 300 милиона души по света страдат от астма, като всяка година заболелите се увеличават значително. У нас няма точна статистика за броя на боледуващите, но се предполага, че около 5% от българите имат астма. Повечето от тях са деца и хора в работоспособна възраст.

Астмата е възпалително заболяване на дихателните пътища, което води до хронифициране и често се провокира от алергични дразнители и вирусни инфекции.  Основните симптоми на болестта са повтарящи се пристъпи, при които пациентите имат мъчителна кашлица, задух по време на сън, бърза умора при натоварване и общ гръден дискомфорт.

Ранната диагностика и правилното лечение дават шанс за пълен контрол над астмата и възможност за нормално качество на живота.

 

Коментари