Публикация

Шумът може да докара безплодие при мъжа

Шумът може да докара безплодие при мъжа

Ново изследване установява връзка между дългосрочното излагане на шум и проблеми с фертилитета при силния пол


Известни са вредите от шума върху човешкия организъм. Преди дни бяха оповестени резултатите от най-новото проучване, проведено в Южна Корея, което показва още вреди, нанасяни от шума. Оказва се,  излагането на определени нива на шум, по-високи от 55 децибела, особено през нощта, намалява фертилитета на мъжа, пише в. "Гардиан".

Не е нужно да живеете под самолетна писта или в съседство с нощен клуб, за да ви тормози шумът около тях. Оказва се, че ниските нива на шум – над 55 децибела (както при лек трафик или шума от климатик), особено през нощта, са не само затормозяващи, но и вредни за здравето.

Шумовото замърсяване е все по-засилващ се проблем в околната среда, който се очертава като втори след замърсяването на въздуха. Очевидно е, че шумовото замърсяване е свързано с разстройства на съня, но също така със сърдечни удари, шум в ушите, инсулти и даже със затлъстяване, пише в. „Гардиан“. Установена е също така връзка между шума и увеличаването на  преждевременните раждания и спонтанните аборти.

 

 

При последното проучване в Южна Корея били изследвани 206 492 мъже, които били изложени на шум над 55 децибела в продължение на 4 години. След това авторите сравнили шума, на който били подложени мъжете, и техния фертилитет (мярка, определяна от качеството на семенната течност). Екипът открил, че безплодието нараства с всеки 10 децибела над границата от 55 децибела. Изследователите се опитали да вземат под внимание и други фактори, засягащи плодовитостта, като възраст, физическа активност, тютюнопушене, алкохол, кръвна захар, тегло и история на заболяванията за всеки човек до момента.  

Изследването подкрепя резултатите от предишни проучвания, показващи, че подлагането на организма на постоянен шум, дори и с ниски децибели, може да активира стресова реакция в организма, която да попречи на нормалния контрол на половите хормони.  Кортизолът, който се освобождава, когато сте раздразнен от постоянен шум, произвежда хормони, които действат като обратна реакция и намаляват нивата на тестостерона.  Това може да намали както броя на сперматозоидите, така и тяхната мобилност.

Друго изследване на мъже, работещи при шумни условия на труд (119 децибела, което е по-силно от полицейска сирена), също показа, че при тях има по-ниски нива на тестостерон, а сперматозоидите са по-малко и са по-лениви.   

Един от възможните механизми, по който шумът въздейства върху организма ни, е следният: шумът отключва реакцията на организма при стрес. Връзката между шумов фон от над 55 децибела и покачването на кръвното налягане е една от най-стабилните връзки, наблюдавани досега.  

Безплодието при мъжа може да има много причини. Изследванията върху шума до този момент имат своите ограничения и засега подсказват, но не са доказали категорично причинно-следствена връзка. Правени са и проучвания за връзката между шума и инсултите и сърдечносъдовите заболявания, за които също има много фактори. 

Коментари