Публикация

Тъмни точки в ириса може да са свързани с прекаленото излагане на слънце

Тъмни точки в ириса може да са свързани с прекаленото излагане на слънце

Появата на петна в очните ириси се свързва с напредването на възрастта и с факта, че човек има повече слънчеви изгаряния


Тъмните точки, които се появяват понякога в ириса на окото, не са канцерогенни. Те обаче може да са знак за други проблеми, свързани с прекомерното излагане на слънце, установиха изследователи.

Според австрийски офталмолози хората, които прекарват много време на открито и при които се появяват подобни „лунички“ в ирисите на очите, може да са в по-голям риск да развият заболявания като каратакта, макулна дегенерация и други заболявания, свързани със слънчевата светлина, съобщава изданието WebMD.

„Макар че все още не ни е известна точната роля на слънчевата светлина при някои очни заболявания, вече имаме биомаркер – точките в ириса, който е индикатор на хронично излагане на слънце“, обяснява авторът на изследването  д-р Кристоф Шваб, офталмолог в Медицинския университет на Грац, Австрия. 

За целите на проучването учените изследвали очите на повече от 600 плувци от обществени басейни в провинция Щирия, Австрия.  Участниците също така попълнили въпросник за техните навици да се пазят от слънцето и колко време средно прекарват на слънце.

 

 

Изследването показва, че появата на петна в очните ириси се свързва с напредването на възрастта, с факта, че човек има повече слънчеви изгаряния и с това, че е имал през годините много тежки изгаряния, които са причинили рани и мехури.

Екипът изследователи също така установил, че петната в ирисите са по-често срещани сред хора, които са със светли очи и сред такива, които не са много старателни при предпазване на кожата със слънцезащитни препарати, както и в избягването на прекалено излагане на слънце. 

Тъмните точки обикновено се появяват в долния външен край на ириса. Една от хипотезите е, че веждите и носът може би засенчват горната и вътрешната част на окото, като по този начин намаляват излагането на слънце и риска от тъмни точки в ирисите.   

 

Коментари

Изследването показва, че появата на петна в очните ириси се свързва с напредването на възрастта, с факта, че човек има повече слънчеви изгаряния и с това, че е имал през годините много тежки изгаряния, които са причинили рани и мехури. Екипът изследователи също така установил, че петната в ирисите са по-често срещани сред хора, които са със светли очи и сред такива, които не са много старателни пе на кожаа със слънцезащитни препарати, както и в избягването на прекалено излагане на слънце. Тъите точки обикновено се появяват в долния външен край на ириса. Една от хипотезите е, че веждите и носът може би засенчват горната и вътрешната част на окото, като по този начин намаляват излагането на слънце и риска от тъмни точки в ирисите.