Публикация

5 храни, които провокират астмата

5 храни, които провокират астмата

Може да експериментирате, като ги изключите за известен период от диетата си, за да видите дали симптомите ще отшумят


Астмата е хронично възпалително заболяване на въздушните пътища на човека. Симптомите са различни при различните хора, а причините невинаги са ясни. Едно обаче е общовалидно във всички случаи: когато въздушните пътища влязат в контакт с дразнител, който провокира астмата, те се възпаляват, стесняват се и започват да се пълнят със слуз.

Сред най-разпространените дразнители са студът и грипните епидемии, цигарите, пушекът, физическите натоварвания и алергиите, които причиняват алергична астма.

Дразнители алергени

Алергичната астма се отключва от алергени, които са причина бронхиалните тръби да реагират на вдишани частици като на “препятствия“. В резултат на това се появяват  хрипове, кашлица и затруднено дишане.

Когато влезе в контакт с алерген, организмът реагира, като започва да произвежда хистамин, който е резултат от бурна реакция на вашата имунна система. В края на краищата именно хистаминът е отговорен за последвалите симптоми.

Ето и някои от храните, които най-често отключват симптоми на астмата:

1. Мляко

Млякото е съществен източник на калций. Връзката между млякото и астмата обаче не е потвърдена категорично и често е обект на спорове между учените. Има обаче болни от астма, при които изключването на млякото и млечните продукти от дневния хранителен режим наистина се отразява благоприятно на тяхното заболяване.   

Хора, които от малки имат предразположение към алергия от млечни продукти, могат да страдат често от хрипове, кашлица и липса на въздух. Ако установите, че симптомите ви наистина са причинени от млечни продукти, намерете алтернативен източник на витамин Д и на калций.

 

 

2. Яйца

Алергичните реакции към яйца са най-често срещани при децата и обикновено изчезват с възрастта. Симптомите най-често се отключват от сурови или недобре сварени яйца. Хората със склонност към алергия от яйца трябва непременно да следят внимателно какво пише на етикетите на храни и лекарства, които може да съдържат остатъци от яйчни продукти.  

3. Добавки и консерванти

Сулфатите и оцветителят тартразин (Е102) са най-честите добавки, които предизвикват алергии. Те често се добавят към храната, за да увеличат нейния срок на годност. Внимавайте дали на етикета на храната е отбелязано, че има сулфати или тартразин. Също така, избягвайте преработени меса, консервирана и пакетирана храна, сосове, плодови сокове и газирани напитки.

4. Пшеница

Алергията към пшеница обикновено е причинена от албуминова и глобулинова киселина в зърното. Когато тези аминокиселини влязат в тялото през храносмилателната система или през белите дробове, имунната система реагира, като създава т.нар. имуноглобулин Е антитела. Тези антитела след това причиняват появата на същинските симптоми на астмата като хрипове и кашлица.

 

 

5. Соя

След млякото, алергията към соя е втората най-разпространена в развитите държави. Соята се съдържа в преработени храни като предварително пакетирани супи, както и в храни, при които има ферментация, като соевия сос.

Ако подозирате, че някои от тези храни може да отключват вашите симптоми на астма, може да експериментирате, като ги изключвате за известен период от режима си или да се консултирате с вашия лекар за тест за алергии.

 

 

Коментари