Публикация

Уникална операция с 3D принтиран индивидуален имплант спаси 43-годишен мъж с рак на лицето

БГ светило в областта на лицево-челюстната хирургия се завърна от Англия, за да извърши автотрансплантацията. Оперира в Неврохирургията на Университетската Многопрофилна Болница за Активно Лечение и Спешна Медицина „Пирогов”


 

Екипът на доц. д-р Николай Янев трансплатира 3D принтиран титаниев имплант, изработен в Германия по индивидуална мярка  върху лицето на 43-годишен мъж от гр . София, който има злокачествено образувание. Туморът и разсейките са засегнали сериозна част от лицето на пациента. След продължителни консултации и прегледи от специалисти от различни болници, мъжът има късмета да се свърже с доц. Николай Янев.  Лицево-челюстният хирург е доказан специалист, както у нас, така и в Европа. Активната му работа в Англия го е усъвършенствала в областта на лицево-челюстната и онко хирургията. Там доц. Янев се занимава активно именно със спасяването на пациети, които имат рак на лицето, използвайки най-съвременната технология на 3D принтирането, създадена от немския консорциум „KLS Martin Group”.

Уникална операция на мъж с рак на лицето извършиха в ПироговИнтервенцията, граничеща с фантастика,

доц. Янев предпочете да извърши именно в Неврохирургията на „Пирогов”, заради изключителните възможности на операционния блок и неврореанимацията, с които разполага звеното на проф. Николай Габровски.

Ревюлюционната за Югоизточна Европа интервенция продължи над 12 часа. По време на нея в операционната на Неврохирургията на „Пирогов” доц. Николай Янев,  д-р Светослав Славков и  екипът отстраниха костта и меките тъкани, засегнати от тумора. На тяхно място реплантираха с микроскопска техника част от фибулата или т. нар. „малък пищял” (дългата тръбеста кост в задната долна част на крака) и я фиксираха към индивидаулно изработения чрез 3D технологията титаниев имплант. Всичко това се случва благодарение на високотехнологичния процес, при който лекарите задават на  софтуера параметрите на  работа до най-малкия детайл, както и  непрекъсното развиващите се професионални умения и колаборация между медицината и инженерните науки.

Предоперативните етапи, през които премина пациентът са сериозни и полагат основите на добрия резултат

Най-напред доц. Янев прави високоспециализирани изследвания, които не просто доказват заболяването, но и  са отправна точка в създаването на индивидуалната изработка на импланта, заместващ „изядената” от тумора част на лицето.

След това доц. Янев качва резултатите от скенера в специалната платформа на „KLS Martin Group” и техните партньори за Балканския полуостров, фирма „BIOPRINT”. Попаднали там, резултатите се обработват от специален софтуер, който създава индивидуалния и строго специфичен имплант. През цялото време на този високотехнологичен процес, хирургичният екип в София провежда конферентна връзка с екипа на технологичния гигант в Тутлинген, Германия. Там, в реално време се осъществява виртуална операция с премахване на засегнатите от тумора тъкани и трансфер на тъкани от отдалечени части на тялото, за да се постигне оптимално най-добро възстановяване на лицевите дефекти. Доцентът наблюдава как компютърът най-напред създава модел на лицето, в който фигурират дори най-малките детайли от засегнатата от онкологичното заболяване част на челюстта. След това софтуерът „отстранява” тази зона и започва прецизно да създава виртуален имплант, който ще бъде поставен по-късно при операцията. Абсолютно през цялото време софтуерът и немските инженери искат потвърждение за точността на детайлите от доц. Николай Янев. Специалистът има последната дума за одобрение преди 3D принтерът да извае индивидуалната мярка „водачи”, модели и титаниев имплант. След като лицево-челюстния хирург е напълно удовлетворен от най-подходящото предложение, той отговаря на софтуера положително и процесът на принтиране стартира.

След завършване на процеса на планиране и многократно потвърждаване на отделните стъпки в самия план, KLS Martin Group произвежда реален модел на лицето и оперативната зона, водачи за костните срязвания, както в областта на лицето, така и на отдалечените костни тъкани, които ще се използват за възстановяването на лицевите дефекти.

Готовият 3D имплант пристигна в България в началото на август. Пациентът вече беше подготвен, за да може  екипът на доц. Николай Янев  да отстрани тежкото лицево заболяване и да извърши автотрансплантацията на тъкани от отдалечени части на тялото.

След получаването му в България, екипът осъществи сложната многочасова операция, за отстраняване на тежкото лицево заболяване и трансплантира тъкани от отдалечени части на тялото, за възстановяване на лицето. Светилото в областта на лицево-челюстната хирургия, избра да извърши тежката по обем операция, именно в наскоро ремонтираната и оборудвана с най-съвременна техника, неврохирургична операционна. В момента пациентът получава адекватни грижи по световен протокол в неврореанимацията на университетската спешна болница „Пирогов”.

Доц. Николай Янев предпочете да извърши уникалната трансплантация именно тук, в „Пирогов”, тъй като е запознат с възможностите на клиниката на националния консултант по неврохирургия  проф. Николай Габровски. Доц. Янев сподели, че е приятно впечатлен, че в България вече има подобни клиники, отговарящи на последните, съвременни тенденции в здравеопазването.

Проф. Николай Габровски подчерта, че пироговската клиника по неврохирургия не просто е създала условия за оперативно, реанимационно и постоперативно лечение, а и кадри, които могат да използват капацитета й. Според проф. Габровски тази съвместна трансплантация, в която участва интердисциплинарен екип от различни специалисти, е типичен пример как съместните усилия могат да обединяват конкурентните медицински структури в името на най-доброто за пациентите.

.................................................................................................................................................

Кой е доц. д-р Николай Янев?

Доц. д-р Николай Янев притежава двойно образование по Медицина (MD) и Стоматология (DMD), призната специалност по Лицево-челюстна хирургия (ЛЧХ) в България и по Орална и Лицево-челюстна хирургия (OMFS) във Великобритания, както и защитен докторат по Медицина (PhD).

Той е Лицево-челюстен хирург в СБАЛ по ЛЧХ – София, Специалист Лицево-челюстен хирург в Royal Derby Hospital Великобритания, Доцент в Медицински Уницерситет Плевен, Консултант Лицево-челюстен хирург към МБАЛ Европа – София и Доцент към МУ – Плевен.

 

Какво представлява 3D принтирането прочетете ТУК

 

 

Коментари