Публикация

Преклимакс – скритите промени в женския организъм

Преклимакс – скритите промени в женския организъм

Във всеки период от живота на жената са важни профилактичните прегледи


Като цяло климаксът се дели на три етапа – пременопауза, менопауза и постменопауза. Целият този период може да обхване 10 – 15 години от живота на жената. Основният етап е менопаузата – отсъствие на менструалното кървене – една година след последната менструация. Възрастта, в която настъпва този период от живота на жената, обичайно е около 50 – 52 години. След този етап настъпва постменопаузата.

 

Климаксът се свързва с изчерпване функцията на яйчниците – както фертилна (т.е. не се образуват яйцеклетки), така и хормонална недостатъчност. Най-важните хормони са естрогените и прогестерона. При недостатъчни нива на естрогените жените изпитват в началото т.нар. психовегетативни оплаквания – горещи вълни, изпотяване, безсъние, раздразнителност. В този период жените почти нямат менструация - тя е оскъдна и нередовна, прескачаща месеци. Естрогените започват да намаляват около 49 – 51 годишна възраст. Функцията на яйчниците е нарушена обаче доста по-рано. Още около и след 40 – 45 годишна възраст, менструалните цикли са ановулаторни (жената няма овулация) и с това се свързва рядката възможност от забременяване след 45 години, а дори и по-рано. Поради липсата на овулация в яйчника не се образува т.нар. жълто тяло, представляващо жлеза, която произвежда хормона прогестерон, нужен на маточната лигавица да бъде подготвена за забременяване – да приеме, задържи и изхрани ембрион. Ако забременяване не настъпи, то тази жлеза намалява и отмира  (производството на прогестерон спира). Следва процеса на менструално кървене с излющване на подготвената лигавица.  Ако е настъпило забременяване, жълтото тяло се развива в активна жлеза и до третия месец на бременността излъчва много по-големи дози от хормона прогестерон (хормон на бременността).

 

Какво се случва в преклимакса – начален етап от целия период на климактериума

Преклимаксът (пременопауза) е периода преди последния менструален цикъл като неговата продължителност може да бъде 5 – 10 години. Няма овулация – няма жълто тяло, няма достатъчно прогестерон в тялото й, естрогените са налице, но те са небалансирани. Яйчниците изработват нормални нива на естрогена и затова жената няма климактерични оплаквания, 

но дискретният или не дотам дискретен преход се дължи основно на ниския или липсващ прогестерон.

 

В тази възраст промените са:

  • Нередовна менструация – месечният цикъл прескача, в началото с няколко дни, а впоследствие и до 1 – 2 месеца. Последващото кървене не е типичната менструация – нарича се генитално кървене (пременопаузална менструация).

Пременопаузалните менструации – характерно за тях е, че те са по-обилни и по-продължителни. Зачестяват и пременструалните оплаквания 

  • – главоболие, подуване и болки на гърдите и корема, раздразнителност и нервност. Това се дължи отново на ниските нива на прогестерон и на небалансираните, но нормални естрогенови нива. Те водят до задържане на течност в тялото. Със започване на менструалния цикъл тези оплаквания отшумяват. Прогестеронът има седативен, спазмолитичен ефект и някои от оплакванията на жените в този период се дължат именно на неговата недостатъчност.

Съответното лечение с прогестерон ще спомогне за по-бързо отшумяване на проблемите – нервност, подуване, главоболие.

Други важни моменти в този период са отново свързани с небалансираните естрогенни нива. Тъканите и органите, които са чувствителни към естрогена са :

  • Млечните жлези, с което се свързват и болката и напрежението в гърдите; мастопатиите – фиброзни, кистозни и аденози; рак на гърдата.

Матката – маточната лигавица (ендометриум) и маточните стени (мускулатура). Маточните стени са с риск от образуване на миомни възли (миоматоза); сарком на матката – злокачествен тумор. Характерни са по-обилни и продължителни менструации – белег за преглед и уточняване. 

  • Рискът от промени в маточната лигавица (ендометриум) са при следните случаи : а) хиперплазия – удебеляване на лигавицата, общо за цялата кухина; б) полипоза – образуване на ендометриални полипи; в) полипи на маточната шийка.
  • Яйчниците също изпитват промени в този период, поради липса на овулация – в тях се появяват т.нар. фоликуларни, ретенционни кисти – задържан, неспукан фоликул или т.нар. кисти на жълтото тяло.

Във всеки период от живота на жената са важни профилактичните прегледи, веднъж в годината – с или без цитонамазка от маточната шийка. Добре е да се прави ехография на матката и яйчниците. При наличие на оплаквания, свързани с менструални нарушения, отново се започва с добре снета анамнеза – разговор с лекаря, гинекологичен преглед и вагинална ехография. В диагностиката влизат – изследвания на хормоналния капацитет (яйчниковата функция); пробния кюретаж – пробно абразио – оценява се хистологично отстранената лигавица при съмнение – като кръвоспиращ метод, в случаите с продължително кървене, рецидиви и неповлияващи се от консервативно лечение. 

Други апаратни методи също могат да се използват, но е добре да се прецизират и от гледна точка полза-вреда и финансов разход.

Гърдите и техният риск се оценят чрез оглед и палпация (опипване) на млечните жлези и регионалните лимфни възли. Важен метод е мамографията и ултразвуковото изследване.

Във всеки случай имате нужда от гинеколог, на когото имате доверие, т.нар. „личен“ гинеколог. Той е специалистът, който ще Ви консултира, прегледа, посъветва и назначи необходимите изследвания и манипулации.

Отново наблягам на доверието към лекаря-специалист, който сте избрали да посетите. Не се повлиявайте от болницата или луксозната обстановка около лекаря – тя НЕ лекува! Е, помага за вашето его и претенции, но само дотам! 

Коментари