Публикация

12% от бебетата у нас са родени от тийнейджърки

12% от бебетата у нас са родени от тийнейджърки

България е в челото на класация в ЕС по раждания на деца от деца


12 процента от бебетата в България са родени от тийнейджърки, показва най-новото проучване на Евростат.

Румъния и България са първи по раждания на деца от деца в Европейския съюз, показват статистическите данни за страните в целия Европейски съюз, обобщени за 2015 г. Изготвената статистика е за първо раждане на дете при майки под 20-годишна възраст.

Най-голям дял ражданията на тийнейджърки са регистрирани в Румъния – 12,3% от общия брой на ражданията на първо дете. Сходни са данните и за България – 12 процента. (Виж графиката долу.)

 

 

През миналата година броят на българките във фертилна възраст е бил около 1,5 млн. Момичетата, родили до 15-годишна възраст, са били 7800, припомня БТА. В същото време се увеличава и броят на децата, родени от българки на възраст над 40 години. За 2016 г. новородените от тези майки са близо 2 хиляди. Средната възраст на българката, която се е сдобила с първо дете през миналата година, е била 27 години.

 

29 години е средната възраст в ЕС, на която жените стават майки

Малко по-малко от половината от жените в ЕС - 47%, са родили първото си дете между 20- и 30-годишна възраст, показват данните на Евростат за 2015 г.  45% от жените, родили за първи път, са били на възраст между 30 г. и 40 г. Средно за ЕС, жените са родили първото си дете на 29-годишна възраст. 

 

Най-много жени раждат за първи път над 40 г. в Италия и Испания

В другия край на възрастовия диапазон са Италия и Испания, където през 2015 г. са регистрирани най-много раждания на първо дете над 40-годишна възраст, показват данните на Евростат. В Италия 8% от жените, родили за първи път, са били над 40 години, в Испания - 7,4%. Следват Гърция (5,5%), Ирландия (4,9%) и Люксембург (4,5%). 

 

 

 

Коментари