Публикация

НС освободи директора на здравната каса Жени Начева


Парламентът прекрати предсрочно мандата на Жени Начева като директор на Националната здравноосигурителна каса. „За” гласуваха 107 депутати, „против” - 10 , „въздържал се” - 30.

Тя депозира оставката си вчера, след като срещу нея бяха повдигнати две обвинения за престъпления по служба (първото, което е извършено, когато е била директор на бюджетната дирекция на касата, а второто - като ръководител на НЗОК), а съдът я отстрани от поста й в здравната каса.

Преди гласуването депутатът от Коалиция за България Михаил Миков отбеляза, че Жени Начева е била избрана с единодушие само преди два месеца.

Той поиска вносителите на законопроекта за избор на Начева като директор на касата да обяснят знаели ли са нещо за това, което се случи. Според него Комисията по здравеопазването също трябва да вземе отношение по случая.

Михаил Миков посочи, че сега Жени Начева се отстранява от поста „тихо и кротко” и й се казва, че ако си мълчи, нищо няма да й се случи. Депутатът поиска приемането на оставката на Начева да бъде отложено, но предложението му беше отхвърлено.

„След като тази кандидатура е предложена от ръководството на управляващата партия, те не са ли се постарали да проучат дейността на този кандидат, който предлагат”, попита и Янаки Стоилов от БСП.


В отговор Искра Фидосова, съпредседател на ГЕРБ, заяви: „Кандидатурата на Начева разглеждахме на заседание на нашата парламентарна група, правихме събеседване и обсъждане. Разглеждахме я като кандидатура, като експерт, като професионалист. Ние нямаме разследваща функция”.


Лютви Местан от ДПС отбеляза, че оставката на Жени Начева не е продиктувана от неин личен избор и свободната й воля.
 „Начева твърди, че е невинна за всичко, за което е обвинена. Ако след време се установи, че тя наистина е невинна, какво ще стане тогава? Можем ли да си играем с толкова важни постове?”, попита депутатът от ДПС.


Председателят на Комисията по здравеопазване д-р Лъчезар Иванов посочи, че Жени Начева е отстранена от съда, и отбеляза, че Законът за здравното осигуряване предвижда директорът на касата да се освобождава при невъзможност да упражнява дейността си за повече от три месеца.


От ГЕРБ обявиха, че касата не може да бъде оставена на автопилот и затова Жени Начева трябва да бъде освободена.


„Откъде знаете, че отстраняването от съда ще е за повече от три месеца. Откъде знаете и какво ще се случи с този процес, колко време ще продължи и дали няма да бъде отменено решението на съда за временното й освобождаване”, попита Мая Манолова от БСП.


Тя призова управляващите да се отнасят с повече уважение към хората. „Не можем да се освобождаваме от тях като носни кърпички при първото съмнение за някакво нарушение”, каза още Мая Манолова.

 

Коментари