Публикация

УМБАЛ Бургас вече разполага с лазер за разбиване на камъни в бъбреците

УМБАЛ Бургас вече разполага с лазер за разбиване на камъни в бъбреците

С последното нововъведение Отделението по урология на болницата се превръща в Център за лечение на уролитиаза


Отделението по урология на УМБАЛ Бургас вече разполага с последно поколение холмиум лазер за разбиване на камъни в бъбреците, уретера и пикочния мехур. Предимството на апарата е, че с него дори най-твърдите камъни могат да бъдат разпрашени до микрочастици и изхвърлени от отделителната система, а процедурата е възможно най-щадяща за пациента, като времето за възстановяване е минимално.  Операциите със зеления лазер са ендоскопски и се извършват посредством ендоскопи, които преминават през естествените отвори или чрез малък кожен  разрез директно в бъбрека.

 

 „Със закупуването на лазерния апарат се затваря цикълът на оборудване на отделението и превръщането му в Център за лечение на уролитиаза, отговарящ на всички изисквания на Европейската асоциация по урология”, каза началникът на отделението д-р Николай Миринчев.

Процедурите с холмиум лазера се извършват по Здравна каса, като пациентът доплаща единствено такса за  консуматив, който не се поема от НЗОК.  Целият екип на Oтделението по урология е преминал обучение за работа с апарата. Освен за лечение на бъбречно-каменна  болест, с холмиум лазерa могат да бъдат  третирани генитални брадавици и други образувания, както и да се правят малки  козметични операции по  медицински препоръки. 

Отделението по урология на УМБАЛ Бургас има едно от най-модерните оборудвания в областта.

 

Като Център за лечение на уролитиаза, то разполага с:

- екстракорпорален литотриптер (ЕКЛТ) за извънтелесно разбиване на камъни в пикочо-отделителната система;

-пневматичен  и ултразвуков интракорпорален литотриптeр;

-нефроскоп за перкутанна (през кожата) нефролитотрипсия;

- уретерореноскоп за литотрипсия на камъни в уретера и бъбречното легенче;

- рентгенов апарат – тип C рамо и последно поколение холмиум (зелен) лазер.

- последно поколение доплер – ултрасонограф за перкутанна нефростомия и пункция на бъбрека.

 

Камъните в бъбреците и уретерите са едно от най-често срещаните урологични заболявания  и оставени без лечение могат да доведат до сериозно увреждане на бъбречната функция.

Коментари