Публикация

Спешна помощ остана без поддръжка на компютърните си системи

Спешна помощ остана без поддръжка на компютърните си системи

През следващите няколко месеца компютърната система на Спешна медицинска система няма да има поддръжка, което може да доведе до спиране на част от комуникациите с линейките, проблеми с техните GPS-и и сривове в софтуера за въвеждане на адресите. Това стана ясно от думите на зам.- министъра на здравеопазването д-р Мирослав Ненков. Той обясни, че през юни тази година е изтекъл договора на МЗ с консорциума от фирми за поддръжка. По думите му, веднага са проведени преговори с тях за постигане на споразумение.

От министерството са помолили фирмите да продължат да поддържат безвъзмездно системата до провеждането на обществената поръчка. От консорциума обаче са отказали с мотива, че могат да направят това само до 8 август, като от своя страна са предложили да бъде записан анекс към договора, който да регламентира продължаването на работата през следващите няколко месеца. Д-р Неков обясни, че сключването на такъв анекс противоречи на Закона за обществените поръчки.

Зам.- министърът съобщи, че днес в МЗ са повикани директорите на всички Центрове за спешна медицинска помощ, за да се обсъди ситуацията. Те са били единодушни, че спирането на поддръжката няма да навреди на бързината и качеството на оказване на спешна помощ на хората. Причината е, че ЦСМП разполагат с резервни канали за комуникация. Ако се стигне до проблеми с GPS-ите на линейките, това няма да попречи на организацията на сигналите, защото диспечерите знаят във всеки един момент къде се намират колите, каза още д-р Ненчев. По отношение на софтуера за въвеждане на адресите, той обясни, че това може временно да се прави на хартия.

От МЗ планират пускането на обществена поръчка най-късно през октомври. В нейните параметри ще бъде заложено по-ниска цена от досегашната с близо 1 млн. лв. и снабдяването на медицинските  екипи с преносими паник-бутони. За последните три години министерството е платило на консорциума над 5 млн. лв. за поддръжка на компютърните системи на спешна помощ. 

Коментари