Публикация

Спешна помощ остана без поддръжка на компютърните си системи

Спешна помощ остана без поддръжка на компютърните си системи

През следващите месеци има опасност от спиране на част от комуникациите с линейките, проблеми с техните GPS-и и сривове в софтуера за въвеждане на адресите


През следващите няколко месеца компютърната система на Спешна медицинска система няма да има поддръжка, което може да доведе до спиране на част от комуникациите с линейките, проблеми с техните GPS-и и сривове в софтуера за въвеждане на адресите. Това стана ясно от думите на зам.- министъра на здравеопазването д-р Мирослав Ненков. Той обясни, че през юни тази година е изтекъл договора на МЗ с консорциума от фирми за поддръжка. По думите му, веднага са проведени преговори с тях за постигане на споразумение.

От министерството са помолили фирмите да продължат да поддържат безвъзмездно системата до провеждането на обществената поръчка. От консорциума обаче са отказали с мотива, че могат да направят това само до 8 август, като от своя страна са предложили да бъде записан анекс към договора, който да регламентира продължаването на работата през следващите няколко месеца. Д-р Неков обясни, че сключването на такъв анекс противоречи на Закона за обществените поръчки.

Зам.- министърът съобщи, че днес в МЗ са повикани директорите на всички Центрове за спешна медицинска помощ, за да се обсъди ситуацията. Те са били единодушни, че спирането на поддръжката няма да навреди на бързината и качеството на оказване на спешна помощ на хората. Причината е, че ЦСМП разполагат с резервни канали за комуникация. Ако се стигне до проблеми с GPS-ите на линейките, това няма да попречи на организацията на сигналите, защото диспечерите знаят във всеки един момент къде се намират колите, каза още д-р Ненчев. По отношение на софтуера за въвеждане на адресите, той обясни, че това може временно да се прави на хартия.

От МЗ планират пускането на обществена поръчка най-късно през октомври. В нейните параметри ще бъде заложено по-ниска цена от досегашната с близо 1 млн. лв. и снабдяването на медицинските  екипи с преносими паник-бутони. За последните три години министерството е платило на консорциума над 5 млн. лв. за поддръжка на компютърните системи на спешна помощ. 

Коментари