Публикация

Парестезия (мравучкане) – причини и симптоми

Парестезия (мравучкане) – причини и симптоми

Обикновено това е временно усещане, което се дължи на притискането на нерв


Парестезията е състояние, при което има усещане за изтръпване, парене или т.нар. мравучкане. Появява се най-вече в крайниците – ръце, длани, крака и стъпала. Може да се появи обаче и в други зони на тялото. 

 

Това е същото усещане за „иглички“, което изпитваме, когато се изправим, след като дълго време сме седели върху крака или стъпалото си.  Обикновено това е временно усещане, което се дължи на притискането на нерва, който обслужва съответния крайник. Когато този натиск изчезне, дискомфортът постепенно отшумява, съобщава изданието Medical News.

 

Някои хора обаче страдат от хронична или продължаваща във времето парестезия, която е знак за по-сериозно увреждане на нерва или за някакво заболяване.  

 

Ключови факти

  • Причините може да включват удар, диабет или множествена склероза;
  • Ако симптомите се дължат на притиснат нерв, те може да се явяват временно или постоянно. Може и да се явяват през определени интервали;
  • Възможностите за лечение зависят от причината за парестезията;
  • Всеки човек, при който симптомите на парестезия продължават, трябва да се консултира с лекар. Това важи особено в случаите, ако симптомите са се явили скоро, постоянни са и не се свързват с някаква конкретна причина.

Причини

Има много различни причини за хроничната парестезия:

Парестезия (мравучкане) – причини и симптоми

Кой може да получи парестезия?

Някои фактори увеличават риска от притискане на нерв и парестезия:

  • Пол: Жените са по-склонни да получат Синдром на карпалния канал, най-вероятно заради стесняване на канала, през който минават нервите  .
  • Затлъстяване: Увеличеното тегло може да окаже допълнителен натиск върху нервите.
  • Бременност: Килограмите и задържането на вода в организма по време на бременност може да причинят подуване и допълнителен натиск върху нервите.
  • Заболяване на щитовидната жлеза: При него пациентът е в риск да развие Синдром на карпалния канал.
  • Диабет: Заболяване от диабет може да доведе до увреждания на нервите и тъканите.
  • Ревматоиден артрит: Причинява възпаление, което също може да доведе до притискане на нерв в ставите.
  • Продължителна почивка в леглото: Лежането в леглото за продължителни периоди от време може да причини притискане на нерв и да увеличи опасността от парестезия.
  • Пренатоварване: Хора, които има професия или хоби, които са свързани с повтарящи се движения на ръцете, лакътите или стъпалата, са в повишен риск да получат прищипване на нерв, парестезия или нервно увреждане
  • Всеки един човек може да получи прищипан нерв, повечето хора са изпитали парестезия в един или друг момент от живота си. 

Причини за мравучкане

 

Диагноза

След преглед медицинският специалист може да назначи някое от следните изследвания:

 

• Тест за нервна проводимост – Той измерва колко бързо нервните импулси се предават в мускулите. 

 

• Електромиография  (ЕМГ): Електромиографията е изследване на електрическата активност на нервите и мускулите. Тестовете за нервна проводимост се провеждат заедно с ЕМГ. 

 

Ядрено-магнитен резонанс (ЯМР):  Може да се използва за изследване на различни зони на тялото в голям детайл. 

 

• Ултразвук: Използва се за изследване на по-малки зони от тялото, в които се следи за прищипване на нерв или увреда, като това при Синдрома на карпалния канал.

Има ли лечение?

Възможностите за лечение на парестезия зависят от причините за нейната поява. Ако има базисно медицинско заболяване, което причинява подобни симптоми, лечението на това заболяване ще е също така и лечение на перестезията. 

 

При прищипване на нерв лекарите най-често препоръчват почивка.  Важно е да се спрат дейностите, които причиняват притискането на нерва, за да се даде възможност на тъканите да се възстановят.  В някои случаи може да е необходимо да се сложи стягаща превръзка или шина, за да се спре движението в съответната зона.  Така например, препоръчва се пристягаща превръзка на китката при човек със Синдром на карпалния канал.

 

Физикалната терапия може да е много полезна за изграждането на силни мускули около засегнатия нерв. 

Възможно е да бъдат изписани някои лекарства и дори стероидни инжекции в засегнатата зона, за да се облекчи болката и за да се намали подуването и възпалението. 

 

Парестезия - диагностициране

 

 

Хирургична интервенция

Ако състоянието не се облекчи с физикална терапия и медикаменти, може да се наложи хирургическа намеса, за да се намали натиска върху прищипания нерв. Видът операция зависи от специфичните симптоми при всеки пациент.

Превенция

Макар че не винаги е възможно да бъде избегнато прищипването на нерв, човек може да вземе превантивни мерки, за да намали до минимум риска това да се случи. 

Поддържането на добра стойка на тялото е изключително важно, за да се избегне ненужно притискане на нервите.  Също така, добре е да се избягват контузии, които се получават, когато се вдигат тежки предмети или при неправилно вдигане на тежести.

 

Добре е също така човек често да сменя позицията си, за да се избегне евентуално притискане на нерв, водещ впоследствие до парестезия.

 

Препоръчително е също така да се избягват повтарящи се движения, а ако това не е възможно, да се правят чести почивки.

 

Както винаги, поддържането на здравословно тегло и редовното правене на физически упражнения, включително за гъвкавост и издръжливост, са много добра стратегия за изграждането на силни и здрави мускули. 

Коментари