Публикация

За първи път у нас изградиха и имплантираха трахея

Екип, ръководен от началника на Гръдна хирургия на Аджибадем Сити Клиник Токуда д-р Цветан Минчев, извърши 10 часова операция за поставянето на уникалния автотрансплантант


Уникална операция – субституция на трахеята, в която бе изграден и имплантиран цял орган от автоложни присадки, извършиха в Аджибадем Сити Клиник МБАЛ Токуда. В 10-часовата интервенция участваха екипи от 4 специалности – по Гръдна хирургия, Пластично-възстановителна хирургия, Кардиохирургия и УНГ под ръководството на д-р Цветан Минчев. Той е началник на отделението по Гръдна хирургия на Токуда – една от водещите в страната структури за оперативно лечение на заболяванията на белия дроб и гръдната област с  много голям обем  и сложност.

Хирурзите създадоха и поставиха автотрансплантант – орган, изграден от собствени тъкани, който да замести унищожената от рака трахея и по този начин пациентът да може да диша самостоятелно. За първи път в света хирурзи извършват такава операция, при която освен изграждането на нова трахея са отстранени засегнати от злокачественото заболяване хранопровод, щитовидна жлеза и паращитовидни жлези. Пациентът е с вторични изменения от рак на ларинкса, които засягат трахеята и органите около нея – медиастинума, хранопровода, лимфни и други жлези. Авансирането на рака в трахеята постепенно води до невъзможност за нормално дишане и до състояние, несъвместимо с живота.

„Успяхме да изградим и имплантираме трахея с помощта на тъкани от ръката и хрущяли от ребрата на пациента. Операцията беше комбинация от няколко хирургични етапа, през които отстранихме и засегнатите от метастазиралия рак други органи. По този начин дадохме възможност на болния да диша самостоятелно” – разказа подробности за уникалната операция д-р Минчев.

Автотрансплантантът е с дължина 7 см, колкото нормална трахея и се имплантира с микроскопска хирургия с помощта на хранещи съдове от ръката, които се свързват към мамарната артерия. В сложната имплантация и съединяването на съдовете се включва д-р Асен Келчев от отделението по Кардиохирургия на Токуда. А в изработването на автотрансплантантът активно участва гост-хирургът доц. д-р Маргарита Кътева. 

Операциите за реконструкция и имплантиране на трахея са изключително малко в цял свят, а сложността и обемът, в който е направена хирургията в Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда, я правят уникална на глобално ниво. Този метод е и единствена алтернатива в такива случаи, тъй като имуносупресивната терапия след евентуална трансплантация на изцяло донорска трахея увеличава риска от повторна поява на рака.

 

Коментари