Публикация

Срещу остеопороза - много движение и витамин D

Ендокринологът проф. Анна-Мария Борисова, министър на здравеопазването, в интервю за начините за превенция и лечение на остеопорозата.


 

Проф. Борисова, каква част от болните с остеопороза са разпознати и диагностицирани?
Много голяма част от пациентите всъщност не знаят, че са засегнати от остеопорозата. Ние съвсем скоро завършихме голямо двегодишно епидемиологично проучване по темата. В България с обективно доказани данни за остеопороза чрез DXA (рентгенова остеодензитометрия) имаме 26,6% от жените над 50-годишна възраст, което означава приблизително 400 хиляди пациентки.

А колко от тези жени се лекуват системно?
Едва 18 хиляди. Това е бройката, която фигурира в системата на НЗОК във връзка с реимбурсация на лечението. Дори и още толкова пациентки да се лекуват, без да се възползват от възможностите по линия на здравната каса, това ще означава около 36 000 лекуващи се жени, т.е. под 10 на сто от общия брой на доказано болните.

Какви са рисковете пред пациентите, които не се лекуват?
Влошено качество на живота до степен на инвалидизация, чести фрактури, хроничен болков синдром. А по отношение на фрактурите на шийката на бедрената кост данните сочат около 20 на сто смъртност в рамките на първата година след инцидента. Фаталният край настъпва от усложнения вследствие на залежаването на пациентите – тромбоемболизъм, белодробни и бъбречни инфекции и др. Всъщност обществото не е запознато, че остеопорозата е едно потенциално смъртоносно заболяване, подобно на сърдечно-съдовите и онкологичните.

Едно от най-масовите изследвания, които се правят, е ехографската остеодензитометрия на китката или на петата. Това достатъчно ли е?
Не, за съжаление! Този метод е за скрининг, да се получи най-обща ориентация при кой пациент най-вероятно има проблем. При съмнение най-сериозният метод е чрез специален рентгенов апарат, който се нарича ДЕКСА.

Сериозно ли е рентгеновото облъчване при изследването на костната плътност?
Изобщо нямаме рентгеново натоварване, защото става въпрос за 20 пъти по-ниски дози в сравнение с една обикновена рентгенова снимка на гръдния кош. Въпреки това не е редно бременни жени да си изследват чрез ДЕКСА костната плътност.

Все пак по какъв начин една жена може да усети, че развива остеопороза?
Ако изобщо има симптоми, те са неспецифични – едно постоянно чувство за умора в гърба или неопределени болки с различна интензивност. Ако е налице намаляване на ръста, това е вече късен симптом, който свидетелства за налични прешленни фрактури.
 

Вярно ли е, че с прием на калциеви добавки може да се прави профилактика и да се лекува остеопорозата?
Не. В ранната менопауза изобщо не помага, но има значение при най-възрастните жени, особено тези, които са настанени в социални заведения. Приема се, че там храненето не е особено пълноценно и има нужда от допълнителен прием на калций. Калцият има значение и в детската възраст. Но препаратът, който всички трябва да използваме и във всички възрасти, това е витамин D.

Какъв е терапевтичният алгоритъм при остеопорозата?
На първо място бих поставила двигателния режим. Българките са доста обездвижени. При нашето изследване се оказа, че 50 на сто от жените нямат никаква физическа активност. Всеки трябва да намери начина да му е полезно и приятно. Това може да е и посещаване на група по танци. Може и фитнес, гимнастика, тичане, дори и обикновено ходене, но не по-малко от 7 км на ден. Разбира се, това се постига постепенно и според общото здравословно и физическо състояние.

На второ място е храненето. Всеки ден трябва да се приема поне по 1 кофичка кисело мляко, 100 грама сирене, половин килограм плодове и зеленчуци, нетлъсто месо. Следващата стъпка вече я споменах, но ще я повторя, защото е особено важна – прием на витамин D по 1000 единици на ден.

След това идва ред на специфичното лечение срещу остеопороза. То се преценява не само на основата на измерената костна плътност, но и на редица кръвни и уринни показатели.

 Не започваме специфично лечение, преди да сме възстановили калциево-фосфорното равновесие. Защото иначе наливаме в кофа без дъно... Освен това трябва да научим какъв е метаболизмът на костта. Той може да е понижен, нормален или повишен. Костта е жив орган, който постоянно се обновява в едно динамично равновесие.

Колко време продължава лечението на остеопорозата?
Това е хронично заболяване, което трябва да се лекува цял живот. Докато се приемат медикаментите, резултатите са налице, след това ефектът отзвучава. Но всичко е много индивидуално, според индивидуалната костна обмяна на всеки човек.

Могат да се правят паузи в медикаментозното лечение, но не и в двигателната активност и хранителния режим. Сътрудничеството от страна на болния е от решаващо значение.

Коментари