Публикация

Изкуствените подсладители мамят мозъка

Изкуствените подсладители мамят мозъка

Ако няма сладост, метаболитната реакция е по-слаба дори при повече калории


Диетичните напитки, както и диетичните храни, съдържащи изкуствени подсладители, може наистина да доведат до увеличение на теглото и така да отключат диабет. Причината за това е, че мозъкът забавя метаболизма, когато има разминаване между сладостта и калориите в една храна, показва ново проучване, проведено от изследователи от университета Йейл в САЩ.

Данните от изследването може би ще помогнат за обясняване на предполагаемата връзка между изкуствените подсладители и диабета, съобщава изданието WebMD. 

В природата степента на сладост отразява количеството енергия в храната, обясняват учените от Йейл. Калориите са повече, щом храната е по-сладка. Нашият мозък е еволюирал по такъв начин, че очаква калориите и сладостта да вървят заедно. Когато това не се случва и храната не е толкова сладка, мозъкът преценява погрешно, че има по-малко калории за изгаряне. 

 

 

Точно това се случва при съвременния начин на живот, в който метаболизмът на тялото се обърква от напитки, които или са твърде сладки, или не са достатъчно сладки за количеството калории, което съдържат. Това означава, че напитка, която е сладка, но съдържа малко калории, може да предизвика по-голяма метаболитна реакция от напитка с повече калории, която обаче не е сладка, обяснява екипът. 

„Калорията вече не е калория“, обяснява един от ръководителите на изследването Дана Смол, която е професор по психиатрия. “Схващането, че повечето калории предизвикват по-голям мозъчен и метаболитен отговор, е погрешно. Калориите са само половината от уравнението, другата половина е възприемането на сладкото в храната”, обяснява проф. Смол.

Когато се появи разминаване, мозъчните вериги не отразяват консумираните калории, обясняват изследователите. При много от обработените храни има такова разминаване като например кисело мляко с нискокалорийни подсладители. 

„Нашите тела са еволюирали по такъв начин, че да използват ефективно енергийните ресурси в природата. Съвременната хранителна среда, която ни заобикаля, обаче, се характеризира с енергийни източници, които телата ни не са виждали никога преди това.“

При новото изследване били сканирани мозъците на 15 участници, след като пили диетични напитки. След това те били сравнени с мозъците на участниците, когато пили нормални напитки. Наблюдавано било и количеството на изгорената от организма им енергия в единия и в другия случай.

 

 

Проучването установило, че освен неуспеха на калориите да задействат метаболизма,  разминаването между сладостта и калориите също така е довела до провал на мозъчните вериги, които трябва да регистрират, че са консумирани калории от организма. А това от своя страна може да доведе до консумацията на повече храна.

Проф. Смол и колегите й твърдят, че проучването им може да помогне за обяснение на връзката между някои изкуствени подсладители и диабета, която вече бе открита при предишни изследвания. Темата все пак обаче остава доста спорна и специалистите са единодушни, че трябва да бъдат проведени още изследвания в тази посока. 

Данните от изследването бяха публикувани на 10 август в сп. Current Biology.

Това проучване може да е достатъчно да убеди хората, че изкуствените подсладители, независимо дали те са в напитки или в храна, могат да влияят отрицателно на човешкото тяло, смята Там Фрай от Националния форум за затлъстяването в САЩ.  Тези подсладители може да нямат калории, но със сигурност имат последствия за организма и диабетът е само едно от тях, смята той.

 

Коментари