Публикация

Проф. Анна-Мария Борисова: Клиницист съм, знам болката на пациентите


В първия си работен ден като министър на здравеопазването проф. Анна-Мария Борисова е прекратила всички обществени поръчки за апаратура до обявяването на инвестиционния план, които ще произлезе от националната здравна карта.

В спешен порядък още вчера е решен възникналият проблем с детските ваксини.

Проф. Борисова обяви на пресконференция трите си приоритета в краткосрочен план:
- събиране на информация за моментното състояние на лечебните заведения;
- уточняване на статуса на медицинските стандарти в отделните специалности и нива;
- изготвяне на национална здравна карта в срок до 3 месеца;

Като основен проблем в здравеопазването министър Борисова определи „липсата на съдържание”.
Тя посочи драматичната ситуация с напускащите всеки ден страната лекари, както и фактът, че ако трябва да се спазват стандартите за броя на сестрите, болниците трябва да се затворят.

Липсата на здравна карта и регламент позволява броят на болниците да расте неудържимо, подчерта новият здравен министър. Забавените плащания към болниците се дължат на ниската събираемост, но и но нещо друго, каза проф. Борисова, като отказа да уточни засега какво е то.

На въпрос на Хелт медия за демонополизацията на НЗОК и бъдещето във времето на частните здравни фондове, проф. Борисова заяви, че това е въпрос основно на финансистите и не се ангажира със срокове : „Ще има няколко фонда, но това не е въпрос на близкото бъдеще, не по-рано от средата на следващата година. В ситуацията на икономическа криза трябва да се придържаме към статуквото, с всичките му плюсове и минуси.”

Новият здравен министър не изключи възможността да покани в екипа си хора от досегашния ръководен екип на министерството с думите: „ В медицината 2 и 2 не прави 4, както и в живота - всичко е възможно”.

Проф. Борисова се спря подробно и на сложния старт в отношенията си с журналистите, като ги призова към коректност.  В отговор на любопитството им разказа обстоятелствата около нейната номинация и уточни, че премиерът се е спрял на нея, защото е търсел не само професионалист, но и честен човек.

Коментари