Публикация

Разстройства на съня удвояват риска от преждевременно раждане

Разстройства на съня удвояват риска от преждевременно раждане

Когнитивно-поведенческата терапия е един от възможните избори за лечение без медикаменти


Бременни, които са диагностицирани с някакъв вид разстройство на съня, включително безсъние и сънна апнея, са в повишен риск от преждевременно раждане, установиха учени от Университета на Калифорния, Сан Франциско, съобщава изданието Medical News Today.

Това е първото по рода си изследване на влиянието на безсънието по време на бременността. Подбрани били 2 265 бременни, които били диагностицирани с различни разстройства на съня. Техните резултати били сравнявани с тези на контролна група от други бременни, които нямали подобна диагноза, но също имали рискови фактори за  преждевременно раждане като високо кръвно налягане, тютюнопушене през бременността или предишно преждевременно раждане.

Истинският процент на разстройствата на съня при бременните не е съвсем ясен, тъй като често тези разстройства остават недиагностицирани, обяснява водещият автор в изследването Дженифър Фелдър, доктор на науките по психиатрия в Университета на Калифорния, Сан Франциско.

 

Когнитивно-поведенческата терапия е един от възможните избори за лечение без медикаменти

 

Навременна диагноза

Навременното идентифициране на повишения риск от преждевременно раждане и предлагането на ефективни терапии могат много да помогнат за предотвратяването му. Лечението на разстройствата на съня по време на бременността също е стъпка в правилната посока, смятат изследователите.

При проучването било установено, че преждевременните раждания – т.е. раждания преди 37-ата гестационна седмица, представляват 14,6% при бременни с разстройство на съня. За сравнения, подобни раждания в контролната група били 10,9%. Нещо повече, шансовете за преждевременно раждане преди 34-а гестационна седмица, били над 2 пъти по-високи за бременни със сънна апнея и почти двойни за жени, диагностицирани с безсъние.

Авторите на изследването предупреждават, че последствията от  едно ранно преждевременно раждане са много сериозни, тъй като има риск от много сериозни усложнения за плода.

 

Когнитивно-поведенческа терапия

Когнитивно-поведенческата терапия е един от възможните избори за лечение без медикаменти по време на бременността.  Данните показват, че тя е много ефективен метод като цяло сред населението. Учените от университета сега събират участници за ново проучване, за са установят доколко е ефективна тя при лечение на разстройства на съня сред бременни и доколко влияе на процента преждевременни раждания.  

Данните от изследването бяха публикувани в сп. Obstetrics & Gynecology.

 

Коментари